Колонката на Иво Атанасов

Дългогогодишен народен представител. Председател на парламентарната медийна комисия в 40-тото НС. От 2009 г. е секретар на президента по медийната политика.

Гимназистка ли е Обама?

/Поглед.инфо/ "Аз командвам най-силната армия, която светът познава!", заяви в речта си пред Общото събрание на ООН президентът Барак Обама. И какво от това? Въпросът изниква не за да иронизира безславното изхлузване на тази армия от войната във Виетнам, нито пък за да припомни неуспехите й в Афганистан, Ирак и Сирия. Смисълът му е да се изясни станал ли е светът по-сигурно място за обитаване след тази гръмка констатация.

Търсачите на G-точката тъгуват за югоембаргото

/Поглед.инфо/ Доскоро единствен говорител за - а може би и на - G-точката беше Кобилкина. Докато скептиците се колебаеха има ли я, няма ли я, важна ли е, не е ли, специалистката по удоволствията уверено инструктираше от екрана не само къде да се търси, но и какво да се прави с нея след намирането й. Беше толкова вглъбена в обясненията си, та не успяваше от раз да реагира на зевзеците, които се шегуваха, че за повечето жени този отключващ пункт се открива едва в края на думата "шопинг".

Според Меркел да си християнин е смелост

/Поглед.инфо/ Новините за мигрантите все повече заприличват на военни сводки от бойните полета. Началото не предвещаваше - но само за повърхностните - нищо лошо. Европа е голяма и силна, ще даде подслон на всички съгласно хуманните си ценности, въплътени в регламенти и конвенции. На гарите кметове с микрофон в ръка приветстваха прииждащите, посрещаха ги с плюшени мечета и торти. Но напливът се засилваше дотолкова, че приемащите страни започнаха да спират влакове, да затварят граници и да издигат стени по протежението им.

Повече Европа в ЕС, но не с повече европейци?!

/Поглед.инфо/ Моето поколение беше възпитавано силно да люби и мрази. Може би затова си спомням в детайли деня, когато за пръв път, изненадващо и за самия себе си, изпитах съжаление към турци. Беше в киносалона, някъде през 70-те години, при прожекция на филма "Автобусът". Лентата беше забранена в родината на режисьора Бай Окан заради унизителния, макар и удивително достоверен - а може би тъкмо затова - начин, по който той представяше своите сънародници.

Европа се самоизхвърля на бежанския бряг

/Поглед.инфо/ В критичния момент винаги се появява някоя снимка, която променя радикално ситуацията. Особено при титулуваните като революции събития около и след падането на Берлинската стена. Отваря очите, събужда съвестите и отключва активността. Канализира енергията в посока, която емоциите са направили най-желана, макар и по-късно да се окаже, както често се случва, че съвсем не е най-удачната. Между многото фотографии се подбира онази, която е в състояние да предизвика най-широк отзвук и се разпространява в зашеметяващи тиражи, за да превърне страстите на максимален брой хора и институции в решимост за действие. Или поне в непоколебима подкрепа за онези, които ще свършат работата.

Я, колко рубладжии в САЩ!

/Поглед.инфо/ Четвърт век платено и безплатно ни натрапват безмозъчно отношение към новия Голям брат. Адресатът на някогашния лозунг "Българско значи висококачествено, а съветското - най-добро в света!", вече е отвъд океана. Ласкателското отношение е все същото, промяната е единствено в примирението, че високото качество на българското е останало назад във времето. Опитите да се произнесат неудобни за САЩ истини или не намират трибуна, или се посрещат на нож. Авторите им се заклеймяват като рубладжии, путинисти и агенти на Петата колона на Русия у нас.

Да си импотентен при капитализма

/Поглед.инфо/ Когато стане дума за предишния строй, противниците му бързат да го съсекат със замах: "Аз социализма съм го живял, не ми го хвали!" С други думи, важна е не пропагандата и дори не статистиката, а субективното усещане за системата. Щом то е лошо, човек има право не само да е глух за хвалбите, но и да е сляп за обективните измерители. Когато обаче стане дума за повторния български капитализъм, този подход не важи. Не бива да казваш: "Аз капитализма го живея вече четвърт век, не ми го хвали!" Ще те приемат за носталгик, за елемент от тъмното минало, дори за ретрограден тип. И ще те залеят с пропаганда и статистика, за да променят вътрешното ти усещане.

И Благодатния огън ще чакаме в Плиска

/Поглед.инфо/ "Господ е българин!" - възкликна Николай Колев - Мичмана на 17 ноември 1993 г., когато с гола на Емил Костадинов в последната секунда победихме Франция на "Парк де Пренс" и се класирахме за Световното в САЩ. Четвърт век по-късно мнозина все повече вярват, че той е бил прав. Не им се ще да признаят, че колкото и да е важна помощта свише, успехът на Пеневата чета беше триумф на силно поколение футболисти, подготвено при социализма. Тогавашният строй полагаше такива грижи за най-масовия спорт, че редовно класираше отбора ни на световните финали, и то когато до тях се допускаха само 16 страни. А сега, когато участват двойно повече, не само не можем да се доберем до Мондиала, но сме жалки и в квалификационните групи.

Тервьорен. Дълго скриваният апокалипсис

/Поглед.инфо/ Ние непрекъснато преоткриваме историята си - възторгваме се от нещо, после го сриваме, сетне пак го величаем, именуваме и преименуваме градове, села и улици, изчегъртваме пречупени кръстове и петолъчки, издигаме и събаряме паметници, взривяваме сгради... И все водени от днешния прочит, а не от по-траен поглед върху събитията. Други народи, например белгийците, от които сме заимствали и герба, и девиза, не се люшкат като отсечени тръни. Стремят се да не разгласяват онова, което ги излага, а когато то все пак стане известно, се извиняват, често - с половин уста, но не го изхвърлят нито от историята, нито от съвремието си.

Ахтопол – курорт без крискотии

/Поглед.инфо/ Сигурно мнозина ще си сипят, коментирайки ме презрително: „Какво ни баламосва с тоя Ахтопол? Намерил какво да ни препоръчва!” И през ум не ми минава за препоръка, още по-малко – за гола, нито пък за реклама. А и знам, че все още презастроените райони на Черноморието са като магнит за онези хиляди, които свикнаха да бъдат в досег с бетона, а не с природата, на които им харесва по цяла нощ да гърми музика, да пият по британски, да влизат шумно в словесни и ръкопашни схватки, да се втурват без задръжки във всякакви удоволствия, а на другия ден поне до обед да реанимират, плашейки околните с полуживия си вид.
Още статии от автора:

Времето в момента

София

Слаб Дъжд
Температура в момента: 11°C
Усеща се като: NA°C
Вятър: 26 км/ч от East

Варна

Значителна Облачност
Температура в момента: 12.3°C
Усеща се като: NA°C
Вятър: 20.4 км/ч от С-И
София | Варна | Пловдив | Бургас | Велико Търново | Каварна | Кърджали | Ловеч | в. Мусала | Плевен | Разград | Русе | Сливен | Видин | Враца | Сандански | Кюстендил | Витоша