Влез с твоя Facebook акаунт
Забравена парола | Регистрация

Колонката на Иво Атанасов

Дългогогодишен народен представител. Председател на парламентарната медийна комисия в 40-тото НС. От 2009 г. е секретар на президента по медийната политика.

Културната скала на Ченгене скеле

/Поглед.инфо/ Сигурно е парадокс да ти искат оставката, тъкмо когато след повече от четвъртвековна пауза си върнал България на културната карта на Европа. И то точно във връзка с онова, с което най-много се гордееш - изложбата на тракийските златни съкровища в Лувъра. А вместо радост от обществото, да получиш "кофа с помия", както изтънчено се изрази ресорният министър. Това обаче изглежда странно само на пръв поглед. И не защото подобни обрати вече не са изключение. Само преди месец и премиерът съзря в оставката на вътрешния министър "дребни ченгеджийски номерца", и то в "стратегически ден", когато на посещение у нас бе директорът на ФБР. И драматично попита нима това заслужава. Ясно е открай време, че когато отлагаш решаването на даден проблем, той напомня за себе си в най-неподходящия момент. Добре е да не забравяш това, тъкмо когато си на върха.

Българският фенер се счупи в Париж

/Поглед.инфо/ Навремето да кажеш, че на партийни и държавни началници им липсва критерий, и то тъкмо в сферата, за която отговарят, си беше дързост. Сред онези, които си позволяваха публично да говорят по този начин, беше художникът Димитър Костадинов - Дюрера. В едно от изданията на "Студио "Младост", което телевизията засне в родния ни Кюстендил, той посочи две чаши и сподели убедеността си, че факторите, имащи правото да решават кое става и кое - не, не могат да преценят коя от тях е по-ценна. Но ако им подскажат, че едната е от Париж, веднага ще предпочетат нея.

Седналият пред Продев

/Поглед.инфо/ Често поглеждам една снимка, но избягвам да я показвам, защото ми става неудобно. Седнал съм, а Продев е прав, давам му автограф върху първата си книга. Премиерата ме е развълнувала дотолкова, че не съм забелязал как е застанал на опашката и е изчакал реда си, както всички. Сякаш повечето от статиите в сборника ми не са излезли с неговия подпис. И сякаш възпитанието позволява ученикът да е седнал пред учителя, а не обратно.

КОЙ прилапва кърмящата гръд?

/Поглед.инфо/ Колкото неусетно, толкова и неочаквано, гърдата се озова в премеждие. И не защото й се беше възпалил татусът или й беше гръмнал силиконът. А тъй като й беше хрумнало да кърми в мола. Последвалата вълна от коментари бе толкова мощна, че помете като цунами всички други теми, дори и водещите световни новини за разбилия се във Френските Алпи еърбъс и за военната операция в Йемен, както на политкоректен език се наричат бомбардировките там. В здрача на гърдоговоренето се изгубиха контурите и на вътрешните проблеми, и то много по-успешно от опита на неотдавнашното слънчево затъмнение да ни сервира мрак по никое време.

Увъртане около чуждия шлифер

/Поглед.инфо/ За Първи май ли е било, за Девети септември ли, някъде близо до София, но все пак в провинцията, местният ръководител на единствената тогава партия позакъснял за манифестацията. Забързал към трибуната на площада, но на подстъпа й за охрана бил поставен старшина не от милицията, а от военните, навярно с идеята, че в армията са по-оправни. Назад, гражданино, подходил с по-голяма от необходимата строгост той към първия секретар. Човекът се опитал да обясни, че мястото му е при официалните лица, но униформеният почти го заблъскал: назад, назад! Ама аз съм Лисички, възкликнал началникът. Не ме интересува Лисички ли си, Вучки ли си, назад ти казвам, непреклонен бил военният. След секунди конфузът бил преодолян, но партийният секретар не пропуснал да смъмри намиращия се също на трибуната командир на гарнизона. Не съм виновен, че старшините не ви познават, отсякъл полковникът.

Красавици и плътоползватели

/Поглед.инфо/ Понякога авторът толкова умело управлява емоциите ни, че успява да отключи у нас симпатия дори към най-отрицателния герой. И то когато сме напълно убедени, че не бихме повторили в живота постъпките му. В младите ми години това ми се е случвало неведнъж, но може би най-впечатляващо - с Теодор Драйзер. Навярно защото Клайд Грифитс от романа му "Американска трагедия" ми беше близък и с произхода си от низините на обществото, и с решимостта си за пробив.

Парламентарните рапъри събориха Криско

/Поглед.инфо/ Само непоправимо наивните вярваха, че зашеметяващият дълг от 16 милиарда лева ще ни се размине. Всички останали знаеха, че той ще бъде гласуван. И не само защото почти няма нещо лошо, което да не е било узаконено. А тъй като съвсем не за първи път гледат уговорен мач. Досещат се още от началните пасове, че резултатът е предварително уреден. Не се впечатляват от острите единоборства и дори от травмите, които състезателите си причиняват, нито от войнствените тиради на треньорите. Защото знаят, че тази бутафория е за публиката, която трябва да бъде достатъчно нахъсана, за да подкрепя любимците си и в следващите мачове.

Дори лошото свършва, пък какво остава за хубавото?!

/Поглед.инфо/ "Както се борим на леглото, това енергично дете се кротва върху гърдите ми, мушва главичка в шията ми и дълги минути стои притихнало. Някакъв ток протича между нас, но това не пречи, когато се наложи, „не“-то да е „не“."

Клюмнала роза за 16 милиарда

/Поглед.инфо/ Зарадваха ме с роза. Повечето мъже не си падаме по такива подаръци, но жестът беше от толкова значим за мен човек, че нямаше как да не се въодушевя. С голяма любов я потопих във ваза, но на втория час чашката на цветето зае хоризонтално положение, а на петия клюмна изцяло, да не казвам като какво. С такава ли стока ще изплащаме 16-те милиарда кредит, с които парламентът се гласи да ни задължи, се попитах, но вече без въодушевление. Тогава разбрах, че розата е чак от Еквадор и струва цели пет лева. Ех, рекох си, такава е имало, такава са ми купили. Добре е да гледаме философски на живота.

Динан - градът на Адолф, но не Хитлер

/Поглед.инфо/ Красотата на белгийското градче Динан с пълноводната река Маас, катедралата "Нотр Дам" и настръхналата високо над къщите средновековна цитадела те завладява така бързо и пълно, че доста по-късно обръщаш внимание на саксофоните по фасадите на сградите. Те са толкова много, че се чудиш как не си ги забелязал веднага. А ако си дошъл тук, без да си прочел нещо предварително, се питаш и за какво служат. Може би градът е домакин на музикален фестивал и разноцветните саксофони, светещи нощем, непрекъснато напомнят на жителите и гостите за това събитие.
Още статии от автора:

Времето в момента

София

Променлива Облачност
Температура в момента: 18°C
Усеща се като: NA°C
Вятър: 9 км/ч от East

Варна

Ясно
Температура в момента: 15.1°C
Усеща се като: NA°C
Вятър: 2.6 км/ч от Северен
София | Варна | Пловдив | Бургас | Велико Търново | Каварна | Кърджали | Ловеч | в. Мусала | Плевен | Разград | Русе | Сливен | Видин | Враца | Сандански | Кюстендил | Витоша