Влез с твоя Facebook акаунт
Забравена парола | Регистрация

Колонката на Иво Атанасов

Дългогогодишен народен представител. Председател на парламентарната медийна комисия в 40-тото НС. От 2009 г. е секретар на президента по медийната политика.

Маските на Обама и свлачището Украйна

/Поглед.инфо/ Какви бяха мечтите ни преди четвърт век? За един демократичен свят, в който войните ще имат място единствено в учебниците по история. "Желязната завеса" вече беше паднала, Берлинската стена - разрушена, а социализмът върху огромна част от земната суша - срутен. Оставаше великите сили и най-вече Вашингтон и Москва да си подадат ръка не само на оня подхвърлян от вълните кораб в Малта, но и във всекидневните взаимоотношения, да обединят усилията си срещу тероризма, а по всички други въпроси да си сътрудничат, и ето ни: "Хей, живот, здравей, здравей!"

Скаарбек. Българският Шиндлер

/Поглед.инфо/ Не е задължително да отидеш до Брюксел, за да разбереш какво е гордост, макар че помага. Но не е и достатъчно. Ако посветиш времето си само на прочутата белгийска бира в култовите заведения на "Гран плас", на типичните за местната кухня миди с пържени картофи в "Ше Леон", на шоколада и дантелата, е, и на бегъл поглед към Манекен пис, ще изпиташ удоволствие и може би възхита, но не и гордост. И ако няма кой да ти подскаже да отидеш в района Скаарбек, ще се върнеш в родината, без дори да имаш представа какво си пропуснал.

Олимпийско спокойствие в устата на вълка

/Поглед.инфо/ От дете се питам усещат ли хората, че идва война. Или се опомнят едва когато най-лошото вече ги е вкарало в окопите и скривалищата? Историческата литература, романите, филмите, разказите на участници разкриват как почти до последно повечето вярват, че ще им се размине. В един момент всички виждат какво ще се случи, но вече никой не може да го предотврати.

Между правия ъгъл и кипенето

/Поглед.инфо/ Водата замръзва при нула градуса, при сто кипи, а при четири е с най-голяма плътност, казваше учителят по физика. А при деветдесет прави прав ъгъл, допълваше го един от зевзеците в класа. И всички бурно се засмивахме.

Защо не се сбъдват мрачните прогнози?

/Поглед.инфо/ Обслужващ персонал на няколко европейски коридора. Преди четвърт век това бе най-мрачната прогноза за бъдещето на България. Повечето бяха безкрайно оптимистични - от бързо и неизбежно подобряване на живота, та чак до "Швейцария на Балканите".

Инициалите на властта и властта на инициалите

/Поглед.инфо/ Доста късно, чак вече ми се беше приженило, се заслушах в думите на „Митро ле, Митро”. Не на концерт, а на маса. Нещо трепна у мен, като гледах млади и стари как не просто пеят, но и съчувстват на лирическия герой. На момчето, което любило момите в едно известно село и сите ги на тефтер изписало. Тефтерчето си изгубило, та затуй болно легнало. Казах си: това са сериозни хора, биха били безценен бонус към остатъка от живота ми. Наясно са, че без тефтерче не просто няма как да се похвалиш със завоеванията си, но и ще дойде време да не можеш дори за собствена консумация да се подсетиш какви си ги вършил. И ще ти се струва, че годините ти са минали напразно.

Силикон в биографията

/Поглед.инфо/ "Три акорда на китара, леко дрезгав глас и покорявах сърцата на момичетата в нашия клас!" Толкова лесно ли са ставали свалките, сигурно се чудят сегашните млади, слушайки музикалните откровения на Георги Минчев за онова време, срещу което той изпя не една и две песни, но същевременно го определяше като "блажени години". И може би не само защото "рокендролът беше млад".

Истината за прехода, но не поръчаната

/Поглед.инфо/ "Историята учи, че нищо не научаваме от историята". Тази крилата фраза ни е завещана от големия немски философ Георг Хегел. Два века по-късно нейното непреходно значение не буди никакво съмнение. И как иначе, като историята непрекъснато се пише и пренаписва, и все под натиска или в угода на властимащите. "Който контролира миналото, контролира бъдещето; който контролира настоящето, контролира миналото". Джордж Оруел не просто се е сетил да формулира това в романа си "1984", но и ние сме свидетели, че то наистина се случва. И не единствено в тоталитарната държава, както твърди английският писател, но и в онази, която е или поне има претенциите да е демократична.

Заглавието, което четвърт век не прочетохме

/Поглед.инфо/ Наскоро в анкета ме попитаха кое заглавие в годините на демокрацията не съм срещнал в пресата, а е трябвало. На пръв поглед отговорът на този въпрос никак не е лесен. Изданията гъмжат от заглавия, кое от кое по-шокиращо. Сякаш е трудно да се измисли нещо, което досега не е споменавано, а е било необходимо.

Като коляно в ръцете на евроинструктор

/Поглед.инфо/ "Знаеш, че съм в ръцете му!" - "Как така в ръцете му?!" - "Ами книжката..." Телефонният диалог е от филма "Дами канят". Бамби още не знаеше, че младата му съпруга е в ръцете на автоинструктора буквално, а не просто заради шофьорския изпит. Когато разбра, избухна: "Пуснал си го в твоя апартамент, поканил си го да опита твоя заек, защо да не опита и твоята мадама!"
Още статии от автора:

Времето в момента

София

Облачно
Температура в момента: 4°C
Усеща се като: 1°C
Вятър: 15 км/ч от West

Варна

Слаб Дъжд
Температура в момента: 2.5°C
Усеща се като: 0°C
Вятър: 8.7 км/ч от Северен
София | Варна | Пловдив | Бургас | Велико Търново | Каварна | Кърджали | Ловеч | в. Мусала | Плевен | Разград | Русе | Сливен | Видин | Враца | Сандански | Кюстендил | Витоша