Влез с твоя Facebook акаунт
Забравена парола | Регистрация

Колонката на Иво Атанасов

Дългогогодишен народен представител. Председател на парламентарната медийна комисия в 40-тото НС. От 2009 г. е секретар на президента по медийната политика.

От „Оркестър без име“ до име без оркестър

/Поглед.инфо/ Музикален спомен за живота и житейски спомен за музиката на Борис Карадимчев

Да търсиш газ под уличната лампа

/Поглед.инфо/ Западът е като известния от анекдота пияница, който търси изгубените си ключове под уличната лампа, защото там било светло. Ако това беше изречено от ляв анализатор, щяха да го изкарат какъв ли не. Точното, но навярно неприлично, оприличаване обаче може да се прочете в неотдавнашната статия "Светът на Путин" на Иван Кръстев. Което означава, че вече и отдясно си дават сметка как външната политика на САЩ и в немалка степен и на ЕС не функционира въз основа на рационални очаквания, а се изгражда върху представи, които се оказват погрешни. А това води до неразбиране на драматичната промяна, преживявана от господстващия в последния четвърт век световен ред, и оттук - до серия от неадекватни реакции.

Изборът на САЩ: "дресирано куче" или Обама?

/Поглед.инфо/ САЩ проспаха присъединяването на Крим към Русия. Ясно е, че нямаше да го признаят (и далеч не само те), но още по-ясно е, че не могат да го отменят. Полезно не само за свръхсилата, но и за цялото човечество е в този момент тя да си направи точните изводи. Най-важният сред тях може да е изненадващ и дори унизителен за нея, но е неоспорим - светът вече и отново не е еднополюсен. Русия вече и отново не е регионална държава. Путин не е като Горбачов и Елцин, единият от които разтури партията, на която беше генерален секретар, а другият - страната, на която беше президент. Годината не е 1954-та, когато Хрушчов харизва Крим на Украйна, нито пък 1992-ра, когато при подписването на Беловежките споразумения пияният Елцин великодушно махва с ръка към украинския представител Леонид Кравчук: "За какво ми е Крим? Ето, подарявам ти го!"

Брюксел не ни е началство

/Поглед.инфо/ Руски песни превзеха центъра на Кюстендил. Не преди четвърт век, а преди броени дни, на традиционния празник "Първа пролет". Площадът - пълен, озвучаването - на макс, а триото от сцената подемаше една след друга "Катюша", "Калинка", "Смуглянка"... Беше някак необичайно, сякаш в онова време дежурният учител се е запилял някъде и по-смел ученик е надул до дупка плоча на "Бийтълс" по училищната радиоуредба. В малкия град почти всички се познаваме и беше крайно любопитно да се види как не просто десни, а активно десни възторжено ръкопляскаха и как по-възрастни дори бършеха сълзите си. Сякаш бързаха да се нарадват, докато дежурният учител не е щракнал копчето на грамофона.

"Не ми влизайте в обувките!"

/Поглед.инфо/ Докъде сме се докарали - да треперим не толкова за гащите, колкото за обувките си! Особено някои от нас. Особено онези, които са били на най-високото и са убедени, че им се полага да са все там. Влизането под кожата - в преносен, но и в пряк смисъл - отдавна не е проблем. Открай време то е изпитано средство за преуспяване.

Киевските снайперисти улучиха европейските ценности

/Поглед.инфо/ И тази седмица се раздвоихме в отношението си към събитията в Украйна, което в някаква степен отразява и раздвоението в отношението ни към Европейския съюз. Може да звучи странно, защото вече осма година сме негов член, но така е само на пръв поглед. Евроскептицизъм не само има във всяка от страните членки, но и се засилва. У нас сякаш като по правило той придобива най-причудливи форми. Намериха се политици, които определиха висшите брюкселски чиновници като "европедерасти" и изразиха увереност, че бидейки "меки китки", няма да смеят да попречат на Русия да реализира интересите си в Украйна. Други пък, обратно, хвалят ЕС от русофобски позиции и са готови да одобрят всякакви действия, стига да са в ущърб на Москва.

Майдански "Молотов" за европейската идея

/Поглед.инфо/ Едва ли е учудващо, че и за събитията в Украйна се разделихме на леви и десни, русофили и русофоби, комунисти и демократи, каквото и да означават двете последни думи след четвърт век на преход, изсмукал безмилостно първоначалния им смисъл. Сякаш не сме в състояние поне в най-важните моменти да се отскубнем от подчиненото на политическите симпатии мислене, от налаганите чрез медиите шаблони, от клишетата, подпъхвани от реални и мними авторитети.

Татус на уринатор

/Поглед.инфо/ Един от най-неопределените призиви от страна на избиратели, които съм запомнил от годините си в политиката, е: "Дръжте!". "Дръжте там!", "Дръжте здраво!" Не се уточняваше какво точно да държим, докога да го стискаме, но повечето се досещахме, че желанието е да се сплотяваме около партийната линия, дори и когато тя лъкатуши, и да сме задружни, даже и ако едва се понасяме. И знаехме, че ако добре държим, и хората ще ни поддържат, и то безрезервно, макар и далеч невинаги да ги водим към победа. А който не държи, значи е предател и заслужава да бъде низвергнат.

Изборни промени, които не променят нищо

/Поглед.инфо/ Представете си, че вместо да се подготвят усърдно, финалистите в предстоящото в Бразилия Световно по футбол насочат усилията си в дискусии и лобизъм за промяна на правилата. В крайна сметка няма да се разберат и шампионатът ще протече при досегашните условия, а от цялата препирня най-потърпевши ще са онези, в чието име уж се обсъждат промените - зрителите. Ще им бъде поднесен непривлекателен футбол, тъй като времето и усилията на състезателите ще са отишли за нещо друго, а не как да превърнат първенството в незабравим спектакъл.

Въпроси към г-н Тома Белев

/Поглед.инфо/ „Г-н Атанасов, от кога се занимавате с клевети по мой адрес?” Това ми написа във фейсбук в края на ноември м.г. г-н Тома Белев, когото тогава знаех като един от най-видните природозащитници. Поводът беше публикувана в профила ми позиция на Форум „Природа” относно необходимостта от промяна в екологичната политика, чиито параметри да бъдат формулирани в широка обществена дискусия, за да се постигне по-адекватно управление на околната среда. В тази позиция се настояваше да се даде публичност на средствата, усвоени по европейски, национални и други програми и фондове и на ефекта от реализацията на проектите в защитените територии.
Още статии от автора:

Времето в момента

София

Значителна Облачност
Температура в момента: 19°C
Усеща се като: NA°C
Вятър: 18 км/ч от ENE

Варна

Ясно
Температура в момента: 16°C
Усеща се като: NA°C
Вятър: 25 км/ч от East
София | Варна | Пловдив | Бургас | Велико Търново | Каварна | Кърджали | Ловеч | в. Мусала | Плевен | Разград | Русе | Сливен | Видин | Враца | Сандански | Кюстендил | Витоша