Влез с твоя Facebook акаунт
Забравена парола | Регистрация

Колонката на Иво Атанасов

Дългогогодишен народен представител. Председател на парламентарната медийна комисия в 40-тото НС. От 2009 г. е секретар на президента по медийната политика.

Парламентарните рапъри събориха Криско

/Поглед.инфо/ Само непоправимо наивните вярваха, че зашеметяващият дълг от 16 милиарда лева ще ни се размине. Всички останали знаеха, че той ще бъде гласуван. И не само защото почти няма нещо лошо, което да не е било узаконено. А тъй като съвсем не за първи път гледат уговорен мач. Досещат се още от началните пасове, че резултатът е предварително уреден. Не се впечатляват от острите единоборства и дори от травмите, които състезателите си причиняват, нито от войнствените тиради на треньорите. Защото знаят, че тази бутафория е за публиката, която трябва да бъде достатъчно нахъсана, за да подкрепя любимците си и в следващите мачове.

Дори лошото свършва, пък какво остава за хубавото?!

/Поглед.инфо/ "Както се борим на леглото, това енергично дете се кротва върху гърдите ми, мушва главичка в шията ми и дълги минути стои притихнало. Някакъв ток протича между нас, но това не пречи, когато се наложи, „не“-то да е „не“."

Клюмнала роза за 16 милиарда

/Поглед.инфо/ Зарадваха ме с роза. Повечето мъже не си падаме по такива подаръци, но жестът беше от толкова значим за мен човек, че нямаше как да не се въодушевя. С голяма любов я потопих във ваза, но на втория час чашката на цветето зае хоризонтално положение, а на петия клюмна изцяло, да не казвам като какво. С такава ли стока ще изплащаме 16-те милиарда кредит, с които парламентът се гласи да ни задължи, се попитах, но вече без въодушевление. Тогава разбрах, че розата е чак от Еквадор и струва цели пет лева. Ех, рекох си, такава е имало, такава са ми купили. Добре е да гледаме философски на живота.

Динан - градът на Адолф, но не Хитлер

/Поглед.инфо/ Красотата на белгийското градче Динан с пълноводната река Маас, катедралата "Нотр Дам" и настръхналата високо над къщите средновековна цитадела те завладява така бързо и пълно, че доста по-късно обръщаш внимание на саксофоните по фасадите на сградите. Те са толкова много, че се чудиш как не си ги забелязал веднага. А ако си дошъл тук, без да си прочел нещо предварително, се питаш и за какво служат. Може би градът е домакин на музикален фестивал и разноцветните саксофони, светещи нощем, непрекъснато напомнят на жителите и гостите за това събитие.

Жертвите и "жертвите" на Народния съд

/Поглед.инфо/ Свикнахме да ни разхождат по историята, но не по магистралите на възможно най-пълната истина, а по еднопосочните маршрути на половинчатия и дори превратния прочит. Примирихме се да връщат назад лентата на събитията, но не до точката, от която можем да разберем не толкова какво, а защо се е случило, а само до линията, отвъд която в никакъв случай не трябва да поглеждаме, защото ще се отнесем с недоверие или поне ще поставим под съмнение онова, което с всички сили се опитват да ни внушат. Така лека-полека възприехме клишето "жертвите на Народния съд", без да се замисляме дори дали сред безспорните жертви не са налице и също така безспорни "жертви".

Приобщаване към, а не на Европа

/Поглед.инфо/ Великолепието на брюкселския "Гран плас" може да изтръгне възторг и от най-обръгналата душа. Площадът винаги е пълен с хора, но между Рождество Христово и Нова година настроението е приповдигнато повече отвсякога. Вечер в точно определен час сетивата се опияняват от ефектите, които някога наричахме цветомузика. По фасадите на готическите сгради заиграват фантастични светлини, а въздухът затреперва от пуснати на макс записи с класическа музика. Но истинският празник за славянската чувствителност настъпва, когато прозвучат знаменитите "Половецки танци" от операта "Княз Игор" на Бородин. Хем си щастлив, хем си някак озадачен, че можеш да се насладиш на руска музика точно тук, в столицата на ЕС. И не за друго, а тъй като това се случва в разгара на санкциите срещу Русия. Оказва се, че културата е по-силна. И не само тя. Ресторантите наоколо имат на входа си табели, че тук се говори на руски. Подобно уточнение няма за никой друг език. Ето как и бизнесът не се интересува от санкциите. Или доколкото все пак го прави, то е по посока на това да ги няма.

Маските на Обама и свлачището Украйна

/Поглед.инфо/ Какви бяха мечтите ни преди четвърт век? За един демократичен свят, в който войните ще имат място единствено в учебниците по история. "Желязната завеса" вече беше паднала, Берлинската стена - разрушена, а социализмът върху огромна част от земната суша - срутен. Оставаше великите сили и най-вече Вашингтон и Москва да си подадат ръка не само на оня подхвърлян от вълните кораб в Малта, но и във всекидневните взаимоотношения, да обединят усилията си срещу тероризма, а по всички други въпроси да си сътрудничат, и ето ни: "Хей, живот, здравей, здравей!"

Скаарбек. Българският Шиндлер

/Поглед.инфо/ Не е задължително да отидеш до Брюксел, за да разбереш какво е гордост, макар че помага. Но не е и достатъчно. Ако посветиш времето си само на прочутата белгийска бира в култовите заведения на "Гран плас", на типичните за местната кухня миди с пържени картофи в "Ше Леон", на шоколада и дантелата, е, и на бегъл поглед към Манекен пис, ще изпиташ удоволствие и може би възхита, но не и гордост. И ако няма кой да ти подскаже да отидеш в района Скаарбек, ще се върнеш в родината, без дори да имаш представа какво си пропуснал.

Олимпийско спокойствие в устата на вълка

/Поглед.инфо/ От дете се питам усещат ли хората, че идва война. Или се опомнят едва когато най-лошото вече ги е вкарало в окопите и скривалищата? Историческата литература, романите, филмите, разказите на участници разкриват как почти до последно повечето вярват, че ще им се размине. В един момент всички виждат какво ще се случи, но вече никой не може да го предотврати.

Между правия ъгъл и кипенето

/Поглед.инфо/ Водата замръзва при нула градуса, при сто кипи, а при четири е с най-голяма плътност, казваше учителят по физика. А при деветдесет прави прав ъгъл, допълваше го един от зевзеците в класа. И всички бурно се засмивахме.
Още статии от автора:

Времето в момента

София

Сняг
Температура в момента: -1°C
Усеща се като: -4°C
Вятър: 9 км/ч от ESE

Варна

Слаб Сняг
Температура в момента: 1.8°C
Усеща се като: -4°C
Вятър: 25.6 км/ч от С-И
София | Варна | Пловдив | Бургас | Велико Търново | Каварна | Кърджали | Ловеч | в. Мусала | Плевен | Разград | Русе | Сливен | Видин | Враца | Сандански | Кюстендил | Витоша