Колонката на Иво Атанасов

Дългогогодишен народен представител. Председател на парламентарната медийна комисия в 40-тото НС. От 2009 г. е секретар на президента по медийната политика.

Странният копнеж светът да има полицай

/Поглед.инфо/ Има наистина случаи, в които по професор-вучковски гледаш и не вярваш на ушите си. Хем изявлението на едного или другиго се вписва напълно в досегашната му линия на поведение, хем пък постът, който е заемал, предполага разсъжденията му да бъдат доста по-различни. Поредното доказателство е призивът на Андерс Фог Расмусен в "The Wall Street Journal" към САЩ да не изоставят ролята си на световен полицай.

Фобиите на меркелофилите

/Поглед.инфо/ Завайкаха се български интелектуалци, че сме почнали да мразим Ангела Меркел. И омразата ни не била под сурдинка или под килима, нито пък кротка и едва-едва мъждукаща. Пламенно сме я били мразили, защото тя се превърнала в емблема на съвременния хуманизъм, а ние сме едни егоисти. Поради това въставаме срещу Доброто, което някой друг прави.

Залп от метафори по неметафоричното нахлуване

/Поглед.инфо/ "Пълним се като басейн с мигранти и потокът вече няма накъде да се оттича", бие тревога един доста приличен сайт. "Ние сме вафла, която Ердоган приближава към устата си и може по всяко време да схруска", уточнява политологът Калоян Методиев. "Ние сме един Търбух, който ще поглъща кърджалии дотогава, докато се пръсне", поправя го Кеворк Кеворкян. А журналистът Иво Христов обяснява защо е така, и то не само у нас, но и в Европа: "Либералите правят с екстремизма това, което правят играчите на кърлинг с булата. Лъскат леда пред нея. Докато не стигне центъра на властта."

Пловдивските пламъци осветиха покровителите си

/Поглед.инфо/ Ако тази колонка я пишеше някой от сините депутати, участвали в парламентарното заседание на 14 декември 1995 г., сигурно щеше да я започне с: "Ние ви предупредихме!" Тогава десните заявиха с апломб на левите, че Конституционният съд ще отмени отстояваното от моя милост като председател на Комисията по култура законово изменение, според което да могат да бъдат отчуждавани недвижими паметници на културата, ако имат голяма стойност като исторически паметници или голямо значение за нашето културно развитие. Сините говореха за Конституционния съд като за свое подразделение и, ако се съди по преобладаващия му състав тогава, навярно не бяха далеч от истината. А най-разпространената в дясното пространство мантра беше, че държавата е лош стопанин. Поради което не беше никаква изненада обявяването на въпросния текст за противоконституционен.

Ще бъде ли президент "Кралят без топки"?

/Поглед.инфо/ Жалка история, негодува един от редовните критици на тази колонка. Все за Запада пишеш, все него анализираш, упрекваш, иронизираш и какво ли не още. Защо не кажеш нещо и за Русия?

Ще стане ли у нас като на Запад?

/Поглед.инфо/ И на Запад има корупция, но когото хванат, изгаря веднага и задълго, може би завинаги. С тази мантра мнозина се утешавахме в началото на прехода, когато развихрилата се корупция бързо разделяше обществото на бедни и богати, и то не въз основа на съобразената със закона инициативност и предприемчивост, а според криминалните способности.

Бузлуджа не е Нараяма

/Поглед.инфо/ 125-годишнината на организираното социалистическо движение в България няма как да мине без равносметка - не само на партиите, чиито корени са в Бузлуджанското начало, но и на всеки от членовете им. Понякога обаче се налага да прескочиш изборните успехи, постигнати при собственото ти лидерство, колкото и празникът да предразполага към тържествени рапорти. Не е удобно някак си да споменаваш изборни проценти, които са недостижими за която и да е друга областна организация вече цели две десетилетия. Не така обаче стоят нещата с написаното. Кратка разходка дори само по заглавията на стотиците ти колонки подсказва какво е вълнувало лявото във всяка от трудните за него години на прехода.

Ер Малък, Ер Голям, Ер Доган

/Поглед.инфо/ Преди половин век на гости ни дойдоха двамина, служили като войници при баща ми. Любопитно ми беше не толкова, че са отдалеч - чак от Лудогорието, а че са турци. В Кюстендил тогава имаше само няколко турски семейства, та почти нямаше откъде да научим как живеят тези хора, какво ги вълнува, как се държат. Не забелязах особена разлика, но когато единият от гостите заговори за пътуване до роднини в южната ни съседка, вниманието ми се изостри. Добрали се донякъде с влак или с рейс, после взели такси. Уговорката била, като стигнат, близките им да уредят сметката.

Извинете, че сме европейци!

/Поглед.инфо/ Когато бях с парламентарна делегация в Русия, на първата вечеря си поръчах уиски. Сутринта проф. Герджиков ми каза, че съм обидил много домакините. Поясних, че не съм искал да демонстрирам нищо, просто не обичам водка, което си е мое право. И че в миналото имах началници, завършили в Москва, но дори и те не успяха да ме привържат към тази напитка. Направи го заради мен, настоя парламентарният шеф.

Историята е затворничка в бутилка "Godefroy"

/Поглед.инфо/ Може ли бурна многовековна история да се побере в скромна бирена бутилка? Възможно е, ако бирата е "Godefroy", произвеждана в Буйон. От това градче, сега в Южна Белгия, потеглят многобройни участници в Първия кръстоносен поход. По призива на папа Урбан Втори през 1097 г. рицарите се отправят към Йерусалим, за да освободят Гроба Господен от мюсюлманското владичество. Един от водачите е Годфроа дьо Буйон. Две години по-късно Светият град е освободен, а граф Годфроа застава начело на Йерусалимското кралство. Той отказва да се нарече крал в града, в който е умрял Христос, затова приема титлата Защитник на Гроба Господен.
Още статии от автора:

Времето в момента

София

Ясно
Температура в момента: 19°C
Усеща се като: NA°C
Вятър: 4 км/ч от Variable

Варна

Значителна Облачност
Температура в момента: 18.9°C
Усеща се като: NA°C
Вятър: 0 км/ч от С-И
София | Варна | Пловдив | Бургас | Велико Търново | Каварна | Кърджали | Ловеч | в. Мусала | Плевен | Разград | Русе | Сливен | Видин | Враца | Сандански | Кюстендил | Витоша