Влез с твоя Facebook акаунт
Забравена парола | Регистрация

Колонката на Иво Атанасов

Дългогогодишен народен представител. Председател на парламентарната медийна комисия в 40-тото НС. От 2009 г. е секретар на президента по медийната политика.

Заешката дупка на министъра-милионер

/Поглед.инфо/ Човекът стоеше на пешеходната алея, а редовните посетители на околните заведения се бяха вторачили в него. И не само защото им се струваше, че го виждат за пръв път. Изглеждаше не просто странно, но и някак неадекватно. Край него едро крачеха младежи по потници, с татуировки по бицепсите, кокетничеха девойки с мамещи форми, въртяха се млади майки, чиито проходили деца се пречкаха в краката му, почиващи почукваха с патерици по плочките, възрастни пристъпваха бавно с килнати в някоя посока тела. А той стоеше като спомен за отминалото време, като мъченик на последвалия го преход.

Христос пристига с атеве

/Поглед.инфо/ Най-сетне Патрисио Арагонес щеше да разбере защо Генерала каза, че не той самият, а лидерът на управляващата партия е спасил Макондо от банковата криза. Патрисио е толкова съвършен двойник, че като го водят при Генерала, му нахлузват полицейска качулка на главата, за да не вземе охраната да ги обърка. А обърка ли ги веднъж, ще стане като в онази лудница, в която затворили в изолатора току-що дипломиран доктор. Но аз съм новият лекар, от сърце и душа ги молел той да го пуснат. Те всички така казват, отговарял невъзмутимо персоналът и го държал в клетката. Докато професор от университета се сетил да звънне и да попита как е възпитаникът му. И едва тогава се чукнали по главата, че затвореният може и да не си измисля.

Спасителят на банките и неговият двойник

/Поглед.инфо/ Патрисио Арагонес беше одрал кожата на Генерала. Изглеждаше като съвършен негов двойник, само линията на живота върху дланта му свършваше внезапно. Бяха го хванали в измама и вместо да го накаже, Генерала реши да го използва като свое второ "аз", пращайки го там, където за самия него е опасно или пък му е скучно. Патрисио се справяше блестящо, но често му се случваше да казва не онова, което оригиналът мисли. Постепенно всички в Макондо привикнаха да чуват от Генерала днес едно, а утре - съвсем друго. Неслучайно зодията му е Близнаци, а не Близнак, търсеха обяснение и своите, и чуждите. Щом са двама, макар и в една кожа, няма как да не надделява мнението ту на единия, ту на другия.

Благородните мотиви на Гарелов и Кулезич

/Поглед.инфо/ "В посоченото от теб предаване гост на Люба Кулезич беше Николай Малинов, който е издател на ДУМА, а ти пишеш в този вестник, следователно изпълняваш политическа поръчка!" И още: "Александър Симов е автор на предговора към твоята книга, двамата публикувате в един и същи сайт, значи ясно е кой е организирал там статията му срещу мен!"

Кой разрежда розите в България?

/Поглед.инфо/ Като заваля, та като в Макондо. В неделя престана за малко и Габриел Гарсия Маркес реши да положи букет пред урната с праха си. Кой ли ги разрежда тези рози, питаше се той, докато откъсваше няколко красиви червени и бели стръка в градинката на партията, чийто символ беше това растение. Сепна го дълбоко мучене като на крава. Обърна се и видя как властта стоеше неподвижна, със забодени в калната ливада копита. Цяла година се мъчеха да я изгонят с протести и вотове, но тя изглеждаше все по-непоклатима. "Оставете я на мира - каза Мама Гранде. - Ще си отиде, както е дошла."

Медиите изпускат влиянието си върху вота

/Поглед.инфо/ Когато те бие парата, си готов да си разшириш пръстите, стига да не си скъперник като стария Гранде. Нямаш ли я обаче, се мъчиш стотинката на две да сцепиш. Случи ми се в парламентарните избори през 2005 г. да организирам кампания почти без пари. Консултирах се със социолози кои медии са не най-тиражни или с най-голяма аудитория, а най-влиятелни в избирателния район, и насочих в тях изявите на нашите кандидати. С оскъдни средства листата ни спечели 42,39% - резултат, до който десет години преди и още толкова след това БСП не можа да се добере никъде в България.

Да убиеш Сталин или Истината окриля, но е безкрила

/Поглед.инфо/ Отдавна сме свикнали с клишето, че истината рано или късно излиза наяве, че в крайна сметка винаги побеждава. Тази масова гледна точка навярно е червив плод на красивата илюзия, че тя има собствен живот, независим от деянията на човеците, и сама решава кога да съсипе някого от тях, а другиго - да избави от менгемето на подозрението и изопачаването, на лъжата и клеветата.

Гретината лига и Вапцаровото: "Стига!"

/Поглед.инфо/ На матурата се падна стихотворението "Кино" от Никола Вапцаров. И още докато в изпитните зали зрелостниците се стремяха да овладеят темата, във форумите някои я посрещнаха с учудване и дори с пренебрежение. С учудване, защото уж познавали творчеството на поета, пък това заглавие им било неизвестно. И с пренебрежение, тъй като чудатостите на прехода са направили възможен скока им от трамвайната кабина до салоните на обществото, имащо себе си за висше. Което им дава самочувствие, без да са написали поне "Ватманоинтелигентска", да гледат отвисоко автора на "Огняроинтелигентска". Стихотворението звучало не като поезия, а като римуван репортаж от кинопосещение. И било по-слабо от дипломната работа по литература на Радо Прашката. А самите рими били елементарни, сякаш думите са редени от влюбена седмокласничка.

И когато се случва, истината за Украйна не се случва

/Поглед.инфо/ Днес нищо не може да бъде скрито. Не само у нас, но и по света. Дори да си най-незначителният в държавата, нямаш сигурност в разговорите си по телефона, в есемесите и мейлите, които разменяш. Но даже и да си най-значителният, и то не само в държавата си, сигурността ти е все клоняща към нула. Американските служби подслушваха повече от десет години Ангела Меркел - канцлера на толкова важен партньор в НАТО, какъвто е Германия. Не му се размина и на Романо Проди - не само когато беше премиер на Италия, но и докато оглавяваше Европейската комисия.

„Whole Lotta Love”, или Любовта, мерена в инчове

/Поглед.инфо/ Годината беше 1969-а. На 20 юли американците кацнаха на Луната. „Това е малка крачка за човека, но огромен скок за човечеството!“ - каза астронавтът Нийл Армстронг, стъпвайки на лунната повърхност. И започна голямото (лице)мерене. Хем се радвахме, хем някак си ни беше яд. Искаше ни се руснаците да бяха успели първи. Това настроение беше завладяло и върховете на държавата, които понякога изнасяха открити уроци по омаловажаване на успеха на НАСА.
Още статии от автора:

Времето в момента

София

Облачно
Температура в момента: 23°C
Усеща се като: NA°C
Вятър: 7 км/ч от Variable

Варна

Променлива Облачност
Температура в момента: 29°C
Усеща се като: NA°C
Вятър: 22 км/ч от ENE
София | Варна | Пловдив | Бургас | Велико Търново | Каварна | Кърджали | Ловеч | в. Мусала | Плевен | Разград | Русе | Сливен | Видин | Враца | Сандански | Кюстендил | Витоша