Влез с твоя Facebook акаунт
Забравена парола | Регистрация

Колонката на Иво Атанасов

Дългогогодишен народен представител. Председател на парламентарната медийна комисия в 40-тото НС. От 2009 г. е секретар на президента по медийната политика.

Силикон в биографията

/Поглед.инфо/ "Три акорда на китара, леко дрезгав глас и покорявах сърцата на момичетата в нашия клас!" Толкова лесно ли са ставали свалките, сигурно се чудят сегашните млади, слушайки музикалните откровения на Георги Минчев за онова време, срещу което той изпя не една и две песни, но същевременно го определяше като "блажени години". И може би не само защото "рокендролът беше млад".

Истината за прехода, но не поръчаната

/Поглед.инфо/ "Историята учи, че нищо не научаваме от историята". Тази крилата фраза ни е завещана от големия немски философ Георг Хегел. Два века по-късно нейното непреходно значение не буди никакво съмнение. И как иначе, като историята непрекъснато се пише и пренаписва, и все под натиска или в угода на властимащите. "Който контролира миналото, контролира бъдещето; който контролира настоящето, контролира миналото". Джордж Оруел не просто се е сетил да формулира това в романа си "1984", но и ние сме свидетели, че то наистина се случва. И не единствено в тоталитарната държава, както твърди английският писател, но и в онази, която е или поне има претенциите да е демократична.

Заглавието, което четвърт век не прочетохме

/Поглед.инфо/ Наскоро в анкета ме попитаха кое заглавие в годините на демокрацията не съм срещнал в пресата, а е трябвало. На пръв поглед отговорът на този въпрос никак не е лесен. Изданията гъмжат от заглавия, кое от кое по-шокиращо. Сякаш е трудно да се измисли нещо, което досега не е споменавано, а е било необходимо.

Като коляно в ръцете на евроинструктор

/Поглед.инфо/ "Знаеш, че съм в ръцете му!" - "Как така в ръцете му?!" - "Ами книжката..." Телефонният диалог е от филма "Дами канят". Бамби още не знаеше, че младата му съпруга е в ръцете на автоинструктора буквално, а не просто заради шофьорския изпит. Когато разбра, избухна: "Пуснал си го в твоя апартамент, поканил си го да опита твоя заек, защо да не опита и твоята мадама!"

Трусовете на двустранната нелоялност

/Поглед.инфо/ Положението на БСП изглежда отчайващо, но не е безнадеждно. Достатъчно е да се погледнат изборните резултати на партията през новия век. Те са като бели дробове - пълнят се и се свиват, после пак и пак, макар и не в същия обем, но дишането продължава. А с него - и жизнените функции.

Лицата нямали значение. Да бе, да!

/Поглед.инфо/ Дълги години в БСП се смяташе, а и все още е така, пък и не само в нея, че имената в политиката нямат кой знае какво значение. Че хората гласуват за партии и не се трогват особено кои точно ще бъдат в избираемите зони на листите. Че ако в отделни райони има съпротива срещу натрапения водач, тя идва от конкурентни среди вътре в партията, а не от нейните членове и симпатизанти. Че в голяма степен е така, се видя като на длан при мажоритарния елемент през 2009 г., когато личност от никоя друга формация не успя да пробие водещата позиция на ГЕРБ в повечето райони на страната и на ДПС - в смесените. Вижда се и до днес в безброй конкретни случаи.

Ще стане ли "червеното" отново "ляво"?

/Поглед.инфо/ "Унисекс политиката не вещае добро за левицата", "Вторачване в лицата, не в квотите", "Все по-добрички, но все по-малко", "Не промяна, а да си дойдем на принципите", "Мълчанието на една партия", "Пак ли същото от утре?", "Лявото да е същност, а не пудра", "Борбата за територии ни топи", "Честно състезание или "издигане на спуснатите?", "Единство не зад кого, а зад какво"...

Връща се времето за рок и бунт

/Поглед.инфо/ Ако преди четвърт век някой ми беше казал, че ще дойде време това да се случи, щях да му предложа да си премери температурата. Рок група, доказала се през годините, изпълняваше една от емблематичните си песни в родния ми град, а зрителите бяхме едва десетина. Концертът беше на открито, а уредбите - достатъчно мощни, за да се разбере в цялата централна част, че пред театъра се случва нещо хубаво. Всеки, дори да не е видял афишите, можеше за броени минути да дойде до мястото на събитието, вместо да се разхожда безцелно или да седи на една кола в някое заведение. Стига рокът да е в кръвта му. Оказа се обаче, че не е. След второто парче музикантите свалиха китарите, а фронтменът ни призова да поканим свои приятели и роднини, обичащи тази музика. Ефектът беше далеч под очакванията. Когато след час концертът беше възобновен, публиката беше три или четири пъти повече, но все така обидно малко.

Как се кърши зелен боб?!

/Поглед.инфо/ Няколко години преди промените гостът в студиото на "Всяка неделя" закова водещия с откритието, че автор на в. "Пулс" надълго и нашироко внушавал как хубавите момичета трябвало да са за отличниците, а грозничките - за двойкаджиите. "Сериозно?!" - както никога дотогава се усмихна и под, и над мустак Кеворкян.

Де го Криско чука, де го СЕМ пука

/Поглед.инфо/ Де го чукаш, де се пука!" - казва поговорката за случаите, когато планираш или очакваш едно, а излиза съвсем друго. Валидността на този фразеологизъм бе потвърдена и от коментарите след гневното писмо на зрителка до СЕМ във връзка с песента "Видимо доволни" на Криско и Мария Илиева. Достатъчно бе регулаторът да обяви, че на база на сигнала ще осъществи проверка, че като наизскачаха цели плеяди от борци, чак свят да ти се завие. Но не борци примерно срещу назадничавия родителски контрол или срещу прекомерно строгите порядки в училище, мобилизирали на времето съпротивителните сили и на моето поколение. Не и срещу политиката на поредното правителство, нито пък - сакън! - срещу системата. Нароилите се бунтари се опълчват срещу... цензурата.
Още статии от автора:

Времето в момента

София

Облачно
Температура в момента: 3°C
Усеща се като: NA°C
Вятър: 4 км/ч от Variable

Варна

Незначителна Облачност
Температура в момента: 0.9°C
Усеща се като: -4°C
Вятър: 18.7 км/ч от Северен
София | Варна | Пловдив | Бургас | Велико Търново | Каварна | Кърджали | Ловеч | в. Мусала | Плевен | Разград | Русе | Сливен | Видин | Враца | Сандански | Кюстендил | Витоша