Колонката на Иво Атанасов

Дългогогодишен народен представител. Председател на парламентарната медийна комисия в 40-тото НС. От 2009 г. е секретар на президента по медийната политика.

Я, колко рубладжии в САЩ!

/Поглед.инфо/ Четвърт век платено и безплатно ни натрапват безмозъчно отношение към новия Голям брат. Адресатът на някогашния лозунг "Българско значи висококачествено, а съветското - най-добро в света!", вече е отвъд океана. Ласкателското отношение е все същото, промяната е единствено в примирението, че високото качество на българското е останало назад във времето. Опитите да се произнесат неудобни за САЩ истини или не намират трибуна, или се посрещат на нож. Авторите им се заклеймяват като рубладжии, путинисти и агенти на Петата колона на Русия у нас.

Да си импотентен при капитализма

/Поглед.инфо/ Когато стане дума за предишния строй, противниците му бързат да го съсекат със замах: "Аз социализма съм го живял, не ми го хвали!" С други думи, важна е не пропагандата и дори не статистиката, а субективното усещане за системата. Щом то е лошо, човек има право не само да е глух за хвалбите, но и да е сляп за обективните измерители. Когато обаче стане дума за повторния български капитализъм, този подход не важи. Не бива да казваш: "Аз капитализма го живея вече четвърт век, не ми го хвали!" Ще те приемат за носталгик, за елемент от тъмното минало, дори за ретрограден тип. И ще те залеят с пропаганда и статистика, за да променят вътрешното ти усещане.

И Благодатния огън ще чакаме в Плиска

/Поглед.инфо/ "Господ е българин!" - възкликна Николай Колев - Мичмана на 17 ноември 1993 г., когато с гола на Емил Костадинов в последната секунда победихме Франция на "Парк де Пренс" и се класирахме за Световното в САЩ. Четвърт век по-късно мнозина все повече вярват, че той е бил прав. Не им се ще да признаят, че колкото и да е важна помощта свише, успехът на Пеневата чета беше триумф на силно поколение футболисти, подготвено при социализма. Тогавашният строй полагаше такива грижи за най-масовия спорт, че редовно класираше отбора ни на световните финали, и то когато до тях се допускаха само 16 страни. А сега, когато участват двойно повече, не само не можем да се доберем до Мондиала, но сме жалки и в квалификационните групи.

Тервьорен. Дълго скриваният апокалипсис

/Поглед.инфо/ Ние непрекъснато преоткриваме историята си - възторгваме се от нещо, после го сриваме, сетне пак го величаем, именуваме и преименуваме градове, села и улици, изчегъртваме пречупени кръстове и петолъчки, издигаме и събаряме паметници, взривяваме сгради... И все водени от днешния прочит, а не от по-траен поглед върху събитията. Други народи, например белгийците, от които сме заимствали и герба, и девиза, не се люшкат като отсечени тръни. Стремят се да не разгласяват онова, което ги излага, а когато то все пак стане известно, се извиняват, често - с половин уста, но не го изхвърлят нито от историята, нито от съвремието си.

Ахтопол – курорт без крискотии

/Поглед.инфо/ Сигурно мнозина ще си сипят, коментирайки ме презрително: „Какво ни баламосва с тоя Ахтопол? Намерил какво да ни препоръчва!” И през ум не ми минава за препоръка, още по-малко – за гола, нито пък за реклама. А и знам, че все още презастроените райони на Черноморието са като магнит за онези хиляди, които свикнаха да бъдат в досег с бетона, а не с природата, на които им харесва по цяла нощ да гърми музика, да пият по британски, да влизат шумно в словесни и ръкопашни схватки, да се втурват без задръжки във всякакви удоволствия, а на другия ден поне до обед да реанимират, плашейки околните с полуживия си вид.

Тервьорен. Разкош срещу отрязани ръце

/Поглед.инфо/ Ако попитате премиера Борисов какво е Тервьорен, сигурно ще се досети, че става дума за белгийската овчарка. От човешки материал и кучешки породи той разбира. Дори на Путин тъкмо овчарско куче подари. Но с това вероятно не само неговите познания ще се изчерпят. Малцина са наясно, че белгийската овчарка носи името си от 20-хилядното градче Тервьорен, отстоящо само на 8 км източно от центъра на Брюксел. Известно е още с великолепния си парк и Кралския музей за... Централна Африка.

Ципрас, жертвай любимата СИ РИЗА!

/Поглед.инфо/ Пустият социализъм, вече четвърт век го няма, а още се оправдават с него! И то дори където никога не го е имало! За състоянието на Гърция са виновни комунистите, внушава ставащ все по-нагъл с поведението си банкер. Те лесно харчат готови пари, но не създават нищо. Лидер на реформаторите също подхвърля, че гръцките левичари не знаят как да извадят страната от кризата. И само той ли? Интернет прелива от задоволството на онези, според които наглото комунистче се опитало да рекетира Европа, но получило звучен шамар. Такива били комунистите: безсрамни крадци и безочливи измамници, които се чудят какво да правят, като свършат парите. Човек трябва да знае докъде да се простира в лъжите си, но комунист и мярка били несъвместими неща.

Не случиха нито на началници, нито на народ

/Поглед.инфо/ Все по-трудно става да се отнасяме с нужната сериозност към немалка част от политиците и особено към техните медийни рупори, хеле пък при опитите да се неутрализира неприятното впечатление от някое непремерено изявление. Най-пресният пример е с упрека към руската информационна агенция ТАСС, която била променила думи във взетото от нашия премиер интервю.

Еднополовите бракове или как немислимото става закон

/Поглед.инфо/ В тази колонка миналата събота споделих невеселата си увереност, че въпреки съществуващите сега конституционни пречки, рано или късно, но по-вероятно рано, гей браковете ще бъдат узаконени и у нас. Минути след като изпратих текста до редакцията, дойде новината, че Върховният съд на САЩ е разрешил с пет на четири гласа еднополовите бракове.

Гей парад или парадиране?

/Поглед.инфо/ Съюзничеството е безмилостно жестоко. Зад паравана на осемцоловите усмивки кипи безпощадно подслушване, което не прощава дори на държавните глави. А подслушваните политици са най-непредвидимите. Но и най-предвидимите. Не се знае какво точно ще направят, но е ясно, че ще сторят всичко, което им е възложено. Не от избирателя, а от онзи, който безцеремонно прониква в грижливо пазения свят на личните им тайни.
Още статии от автора:

Времето в момента

София

Ясно
Температура в момента: 21°C
Усеща се като: NA°C
Вятър: 11 км/ч от SE

Варна

Незначителна Облачност
Температура в момента: 21.3°C
Усеща се като: NA°C
Вятър: 2.1 км/ч от С-СЗ
София | Варна | Пловдив | Бургас | Велико Търново | Каварна | Кърджали | Ловеч | в. Мусала | Плевен | Разград | Русе | Сливен | Видин | Враца | Сандански | Кюстендил | Витоша