Колонката на Иво Атанасов

Дългогогодишен народен представител. Председател на парламентарната медийна комисия в 40-тото НС. От 2009 г. е секретар на президента по медийната политика.

Бий Бокова, да се сеща БНТ!

/Поглед.инфо/ Свикнахме да хвърляме обвинения и даже да раздаваме правосъдие, без да се интересуваме нито от фактите, нито от правилата. По-лесно е така, а и по-безотговорно. Ето, стенограмата от заседанието на СЕМ, на което бе обсъдено свалянето на "Деконструкция", е прочетена от нищожен брой интернет потребители.

Меркел ни отвори проблем за цял век

/Поглед.инфо/ Не веднъж и дваж важни имена в управлението на Германия са си отивали от политическите постове унизени и смачкани. Не става дума за Хитлер, който напълно заслужи съдбата си. Но ето примерно Хелмут Кол, в чийто канцлерски мандат Германия се обедини, беше развенчан не за нещо друго, а за нередности във финансирането, и то не личното, а партийното. Съпругата му стигна дори до самоубийство. Или пък Кристиан Вулф, който беше принуден да подаде оставка като президент, защото през 2008 г. като министър-председател на Долна Саксония бил на Октоберфест в Мюнхен и не си платил вечерята и хотела. Едва ли някъде по света премиерът слиза на рецепцията да си уреди сметката, когато пътуването му не е лично. Това е пропуск на антуража му, за който Вулф може и да не е разбрал. Но срещу му се заведоха 22 дела, никое от което не доказа негова вина. Човекът беше оправдан, но едва след като беше освободил президентския пост.

Бирени лозунги срещу нерезите в Кьолн

/Поглед.инфо/ /Поглед.инфо/ Новогодишните сексуални нападения около Кьолнската катедрала извикаха може би не само в моята памет романа "Чочарка", екранизиран от знаменития Виторио де Сика. Не толкова защото бягащата от войната Чезира (в ролята - София Лорен) и 13-годишната й дъщеря Розета са изнасилени не къде да е другаде, а тъкмо в черква, под погледа на Дева Мария. Този похват за засилване на трагизма е често срещан, има го и в нашата литература, достатъчно е да си спомним Петко-Славейковото: "О, спи ли бог? О, бог не види ли?" Впечатляващо е, че писателят Алберто Моравия представя като изнасилвачи рота мароканци, част от дебаркиралите съюзнически войски. Можел е да възложи злодейската роля на французи или англичани, войната предполага това, но е предпочел "мъже с тъмни кожи и лица като на турци", по израза на главната героиня.

Питат ме упорито защо мълча за „Деконструкция”? А има ли кой да слуша?

/Поглед.инфо/ Питат ме упорито защо мълча за „Деконструкция”? А има ли кой да слуша? Да чуе нещата, каквито са, а не каквито му се иска? Ако се съди по предишния случай - едва ли. Цяла нощ писах във Фейсбук колко е абсурдно зрели хора да се хванат на лъжата, че СЕМ е глобил телевизионна водеща заради употребения от нея израз „циганско лято”. Напразно. Машината вече се беше завъртяла и никой не можеше да я спре. А и не искаше. На другия ден дори касиерката в супера ме укори как може да сме такива цензори. Само един приятел във Фейсбук намери за нужно да ми се извини. Всички други заживяха с лъжата. Или поне със съмнението, че при толкова публикации няма как поне нещичко да не е вярно.

Буридановото магаре между Русия и САЩ

/Поглед.инфо/ Доведохме се дотам Големите ни братя - старият и новият, да не ни приемат каквито сме. Всеки от тях ни намеква дипломатично или ни заявява в прав текст, че трябва да се променим, ако искаме да разчитаме на него. Нито единият, нито другият е член на ЕС, към който ние принадлежим. Но и двамата са наясно, че Брюксел не може да ни реши, поне в обозримо бъдеще, два от най-важните проблеми - суровинният и гарантирането на националната сигурност. Енергоносителите идват от изток, а военната закрила - от запад, и то чак отвъд океана, защото най-мощната натовска армия е щатската. Втората по сила - турската - ни е на границата, но сякаш е по-добре да си плюем в пазвата, та да не ни се налага да разчитаме точно на нея.

Ако турски самолет свали руски над България

/Поглед.инфо/ Чудовище, родено от съня на разума! Така биха възкликнали ценителите на Франсиско Гоя и особено на 43-ия офорт от прочутата му серия "Капричос". Само че няма да са прави. Защото въвличането ни в подобна ситуация е до такава степен възможно, че предвиждането й е плод по-скоро на будния, а не на заспалия разум. И то най-малко по две причини. Първо, защото отварянето на законова вратичка, позволяваща не само наши, но и самолети и на други натовски държави да охраняват небето ни, набързо е прието от кабинета и внесено в парламента за гласуване. И второ, тъй като такъв прецедент вече е налице със свалянето на руския бомбардировач над принадлежалата някога на Сирия, а в наше време - на Турция, провинция Хатай.

Под "приятелския огън" на Брюксел

/Поглед.инфо/ Десетилетия наред за повечето от нас Европейският съюз беше и още е "обетованата земя", в която искаме да се установим, за да се приобщим постепенно и със съответната помощ към начина й на живот, най-вече към материалното благосъстояние на гражданите й, но и към културните й традиции и духовните й ценности. Дълги години отваряхме и затваряхме глави в преговорния процес, хармонизирахме законодателството си в предприсъединителния период, стремяхме се да отговорим на критерии и покривахме набор от показатели. Тогава вероятно и през ум не ни е минавало, поне на мнозинството от нас, че ще дойде време не само и дори не толкова да пресмятаме ползите, колкото да минимизираме загубите от "приятелския огън" на същия този Европейски съюз. Който е по-коварен от неприятелския, защото идва непредизвикано, ненадейно и в гръб.

Защо Турция не ни залива с бежанци?

/Поглед.инфо/ Че на земята няма справедливост, е известно от хилядолетия, но последните събития разочароваха и онези, които вярваха, че ще я срещнат поне на небето. Оказа се, че едни имат право да си го пазят, а на други не бива и през ум да им минава да го сторят. Само от януари до август т.г. 101 военни самолета на Турция са извършили 1306 нарушения на гръцкото въздушно пространство, като в 28 случая дори са прелетели над територията на южната ни съседка. Гърция обаче не си е позволила да свали нито един. Не толкова защото и двете държави са в НАТО, а тъй като вероятно си дава сметка какви ще бъдат последиците от такъв инцидент.

Да се напълним с бежанци, за да спрем войната?!

/Поглед.инфо/ В съзнанието на мнозина от моето поколение, да не кажа на повечето, преходът завихри невъобразим и неподредим хаос. Не могат да си обяснят какво и защо се случи или пък, доколкото имат по-цялостна представа, тя ляга напълно върху системно и упорито до досада налаганите шаблони на мислене или, както напоследък им казваме, опорни точки. Които обаче дотолкова ги лишават от опора, че са готови да низвергнат всекиго и всичко.

Да ви имаме цената, г-н Ренци!

/Поглед.инфо/ Доживяхме да ни кажат, че по въпросите на морала трябва да сме по-ниски от тревата и по-тихи от водата. Заявиха ни го не с дипломатическо усукване, а в прав текст. И не чрез коментара на някой вестник или телевизия, а с позицията на един от премиерите, и то на страна-основателка на ЕС. Поводът за невчесаното изявление на Матео Ренци, министър-председателя на Италия, е непостигнатото все още единодушие в ЕС за приемането на мигрантите, но посланието далеч надхвърля тази рамка. Не било редно страните от Източна Европа "да диктуват условия", с което можем да се съгласим, но и - забележете - "да учат на морал". Защото Западна Европа платила политическата цена за разширяването на ЕС на Изток. Политици и партии там загубили гласове заради европейската идея.
Още статии от автора:

Времето в момента

София

Ясно
Температура в момента: 1°C
Усеща се като: NA°C
Вятър: 4 км/ч от Variable

Варна

Ясно
Температура в момента: 4.5°C
Усеща се като: 1°C
Вятър: 13.4 км/ч от Ю-З
София | Варна | Пловдив | Бургас | Велико Търново | Каварна | Кърджали | Ловеч | в. Мусала | Плевен | Разград | Русе | Сливен | Видин | Враца | Сандански | Кюстендил | Витоша