Влез с твоя Facebook акаунт
Забравена парола | Регистрация

Колонката на Иво Атанасов

Дългогогодишен народен представител. Председател на парламентарната медийна комисия в 40-тото НС. От 2009 г. е секретар на президента по медийната политика.

Между правия ъгъл и кипенето

/Поглед.инфо/ Водата замръзва при нула градуса, при сто кипи, а при четири е с най-голяма плътност, казваше учителят по физика. А при деветдесет прави прав ъгъл, допълваше го един от зевзеците в класа. И всички бурно се засмивахме.

Защо не се сбъдват мрачните прогнози?

/Поглед.инфо/ Обслужващ персонал на няколко европейски коридора. Преди четвърт век това бе най-мрачната прогноза за бъдещето на България. Повечето бяха безкрайно оптимистични - от бързо и неизбежно подобряване на живота, та чак до "Швейцария на Балканите".

Инициалите на властта и властта на инициалите

/Поглед.инфо/ Доста късно, чак вече ми се беше приженило, се заслушах в думите на „Митро ле, Митро”. Не на концерт, а на маса. Нещо трепна у мен, като гледах млади и стари как не просто пеят, но и съчувстват на лирическия герой. На момчето, което любило момите в едно известно село и сите ги на тефтер изписало. Тефтерчето си изгубило, та затуй болно легнало. Казах си: това са сериозни хора, биха били безценен бонус към остатъка от живота ми. Наясно са, че без тефтерче не просто няма как да се похвалиш със завоеванията си, но и ще дойде време да не можеш дори за собствена консумация да се подсетиш какви си ги вършил. И ще ти се струва, че годините ти са минали напразно.

Силикон в биографията

/Поглед.инфо/ "Три акорда на китара, леко дрезгав глас и покорявах сърцата на момичетата в нашия клас!" Толкова лесно ли са ставали свалките, сигурно се чудят сегашните млади, слушайки музикалните откровения на Георги Минчев за онова време, срещу което той изпя не една и две песни, но същевременно го определяше като "блажени години". И може би не само защото "рокендролът беше млад".

Истината за прехода, но не поръчаната

/Поглед.инфо/ "Историята учи, че нищо не научаваме от историята". Тази крилата фраза ни е завещана от големия немски философ Георг Хегел. Два века по-късно нейното непреходно значение не буди никакво съмнение. И как иначе, като историята непрекъснато се пише и пренаписва, и все под натиска или в угода на властимащите. "Който контролира миналото, контролира бъдещето; който контролира настоящето, контролира миналото". Джордж Оруел не просто се е сетил да формулира това в романа си "1984", но и ние сме свидетели, че то наистина се случва. И не единствено в тоталитарната държава, както твърди английският писател, но и в онази, която е или поне има претенциите да е демократична.

Заглавието, което четвърт век не прочетохме

/Поглед.инфо/ Наскоро в анкета ме попитаха кое заглавие в годините на демокрацията не съм срещнал в пресата, а е трябвало. На пръв поглед отговорът на този въпрос никак не е лесен. Изданията гъмжат от заглавия, кое от кое по-шокиращо. Сякаш е трудно да се измисли нещо, което досега не е споменавано, а е било необходимо.

Като коляно в ръцете на евроинструктор

/Поглед.инфо/ "Знаеш, че съм в ръцете му!" - "Как така в ръцете му?!" - "Ами книжката..." Телефонният диалог е от филма "Дами канят". Бамби още не знаеше, че младата му съпруга е в ръцете на автоинструктора буквално, а не просто заради шофьорския изпит. Когато разбра, избухна: "Пуснал си го в твоя апартамент, поканил си го да опита твоя заек, защо да не опита и твоята мадама!"

Трусовете на двустранната нелоялност

/Поглед.инфо/ Положението на БСП изглежда отчайващо, но не е безнадеждно. Достатъчно е да се погледнат изборните резултати на партията през новия век. Те са като бели дробове - пълнят се и се свиват, после пак и пак, макар и не в същия обем, но дишането продължава. А с него - и жизнените функции.

Лицата нямали значение. Да бе, да!

/Поглед.инфо/ Дълги години в БСП се смяташе, а и все още е така, пък и не само в нея, че имената в политиката нямат кой знае какво значение. Че хората гласуват за партии и не се трогват особено кои точно ще бъдат в избираемите зони на листите. Че ако в отделни райони има съпротива срещу натрапения водач, тя идва от конкурентни среди вътре в партията, а не от нейните членове и симпатизанти. Че в голяма степен е така, се видя като на длан при мажоритарния елемент през 2009 г., когато личност от никоя друга формация не успя да пробие водещата позиция на ГЕРБ в повечето райони на страната и на ДПС - в смесените. Вижда се и до днес в безброй конкретни случаи.

Ще стане ли "червеното" отново "ляво"?

/Поглед.инфо/ "Унисекс политиката не вещае добро за левицата", "Вторачване в лицата, не в квотите", "Все по-добрички, но все по-малко", "Не промяна, а да си дойдем на принципите", "Мълчанието на една партия", "Пак ли същото от утре?", "Лявото да е същност, а не пудра", "Борбата за територии ни топи", "Честно състезание или "издигане на спуснатите?", "Единство не зад кого, а зад какво"...
Още статии от автора:

Времето в момента

София

Ясно
Температура в момента: 0°C
Усеща се като: -3°C
Вятър: 9 км/ч от SW

Варна

Ясно
Температура в момента: 5.8°C
Усеща се като: 2°C
Вятър: 16.7 км/ч от З-ЮЗ
София | Варна | Пловдив | Бургас | Велико Търново | Каварна | Кърджали | Ловеч | в. Мусала | Плевен | Разград | Русе | Сливен | Видин | Враца | Сандански | Кюстендил | Витоша