Влез с твоя Facebook акаунт
Забравена парола | Регистрация

Колонката на Иво Атанасов

Дългогогодишен народен представител. Председател на парламентарната медийна комисия в 40-тото НС. От 2009 г. е секретар на президента по медийната политика.

Гей парад или парадиране?

/Поглед.инфо/ Съюзничеството е безмилостно жестоко. Зад паравана на осемцоловите усмивки кипи безпощадно подслушване, което не прощава дори на държавните глави. А подслушваните политици са най-непредвидимите. Но и най-предвидимите. Не се знае какво точно ще направят, но е ясно, че ще сторят всичко, което им е възложено. Не от избирателя, а от онзи, който безцеремонно прониква в грижливо пазения свят на личните им тайни.

In the Ghetto

/Поглед.инфо/ Това е песен за бедността и насилието. За порочния кръг, в който се въртят. Когато момчето се ражда, майката плаче, защото последното нещо, от което се нуждае, е да храни още едно гърло в гетото. Израснал в мизерия, младежът не може да преодолее своето обкръжение и става престъпник. Купува оръжие, краде кола, опитва се да бяга, но го настига куршум. Докато умира, в гетото се ражда друго дете, чиято майка плаче. Защото и то ще има същата съдба.

Самодивско хоро срещу цар Самуил

/Поглед.инфо/ Във филма "Самодивско хоро" интригата се извива около едноименната картина в изложбата на млад художник. Провинциално градче бръмва като кошер, защото в една от голите танцьорки е разпозната уж порядъчната съпруга на местен големец. Кипналите страсти дават възможност на сценариста Георги Мишев и режисьора Иван Андонов да осмеят и същевременно да преболедуват отношението към художественото творчество на не един и двама социалистически труженици. "Изкуството трябва да бъде разбираемо - вещо напътства художника читалищният председател. - Дърво - дърво! Жена - жена!... Ваза с цветя - ваза с цветя!... В това трябва да внимаваш - да прилича! И да не е толкова изящно, щом е понятно, никой не може да ти каже копче!"

Илюзията да бъдеш щастлифт

/Поглед.инфо/ "Inter pedes puellarum est fortuna puerorum". Няма да превеждам пословицата, за да не бъда упрекнат, че влизам скандално в темата. Пък и я цитирам, не за да я подкрепя, а за да я опровергая. По-възрастните сигурно ще си припомнят смисъла й, тъй като вероятно е била о(б)съждана в ученическите им години, а по-младите ще се опрат на Гугъл. Може би и едните, и другите ще се съгласят, че щастието не е предмет, орган или физиология, за да се търси в някое анатомично достойнство или в онова взаимодействие на телата, което обикновено не вадим на показ.

Кървящата гръд се изроди в кърмяща

/Поглед.инфо/ Тази седмица отбеляза края на прехода в културата. Социалистическият девиз „Изкуството – по-близо до народа!” вече окончателно е оставен в миналото. Трайно го измести лозунгът „Изкуството – по-близо до политиката!” Разбира се – и до политиците.

Отговорността на медиите е огромна - хората вярват на видяното и прочетеното

/Поглед.инфо/ Интервю с Иво Атанасов - член на Съвета за електронни медии /СЕМ/

Четиво от боклука

/Поглед.инфо/ За една страна може да се съди по събитията върху жълтите й павета. Но и по случките около контейнерите за боклук. Понякога второто дори е по-достоверен източник на информация и по-надеждна база за анализ от първото.

Културната скала на Ченгене скеле

/Поглед.инфо/ Сигурно е парадокс да ти искат оставката, тъкмо когато след повече от четвъртвековна пауза си върнал България на културната карта на Европа. И то точно във връзка с онова, с което най-много се гордееш - изложбата на тракийските златни съкровища в Лувъра. А вместо радост от обществото, да получиш "кофа с помия", както изтънчено се изрази ресорният министър. Това обаче изглежда странно само на пръв поглед. И не защото подобни обрати вече не са изключение. Само преди месец и премиерът съзря в оставката на вътрешния министър "дребни ченгеджийски номерца", и то в "стратегически ден", когато на посещение у нас бе директорът на ФБР. И драматично попита нима това заслужава. Ясно е открай време, че когато отлагаш решаването на даден проблем, той напомня за себе си в най-неподходящия момент. Добре е да не забравяш това, тъкмо когато си на върха.

Българският фенер се счупи в Париж

/Поглед.инфо/ Навремето да кажеш, че на партийни и държавни началници им липсва критерий, и то тъкмо в сферата, за която отговарят, си беше дързост. Сред онези, които си позволяваха публично да говорят по този начин, беше художникът Димитър Костадинов - Дюрера. В едно от изданията на "Студио "Младост", което телевизията засне в родния ни Кюстендил, той посочи две чаши и сподели убедеността си, че факторите, имащи правото да решават кое става и кое - не, не могат да преценят коя от тях е по-ценна. Но ако им подскажат, че едната е от Париж, веднага ще предпочетат нея.

Седналият пред Продев

/Поглед.инфо/ Често поглеждам една снимка, но избягвам да я показвам, защото ми става неудобно. Седнал съм, а Продев е прав, давам му автограф върху първата си книга. Премиерата ме е развълнувала дотолкова, че не съм забелязал как е застанал на опашката и е изчакал реда си, както всички. Сякаш повечето от статиите в сборника ми не са излезли с неговия подпис. И сякаш възпитанието позволява ученикът да е седнал пред учителя, а не обратно.
Още статии от автора:

Времето в момента

София

Значителна Облачност
Температура в момента: 21°C
Усеща се като: NA°C
Вятър: 4 км/ч от NNW

Варна

Значителна Облачност
Температура в момента: 26.6°C
Усеща се като: NA°C
Вятър: 13 км/ч от Ю-ЮИ
София | Варна | Пловдив | Бургас | Велико Търново | Каварна | Кърджали | Ловеч | в. Мусала | Плевен | Разград | Русе | Сливен | Видин | Враца | Сандански | Кюстендил | Витоша