Влез с твоя Facebook акаунт
Забравена парола | Регистрация

Колонката на Иво Атанасов

Дългогогодишен народен представител. Председател на парламентарната медийна комисия в 40-тото НС. От 2009 г. е секретар на президента по медийната политика.

Тервьорен. Разкош срещу отрязани ръце

/Поглед.инфо/ Ако попитате премиера Борисов какво е Тервьорен, сигурно ще се досети, че става дума за белгийската овчарка. От човешки материал и кучешки породи той разбира. Дори на Путин тъкмо овчарско куче подари. Но с това вероятно не само неговите познания ще се изчерпят. Малцина са наясно, че белгийската овчарка носи името си от 20-хилядното градче Тервьорен, отстоящо само на 8 км източно от центъра на Брюксел. Известно е още с великолепния си парк и Кралския музей за... Централна Африка.

Ципрас, жертвай любимата СИ РИЗА!

/Поглед.инфо/ Пустият социализъм, вече четвърт век го няма, а още се оправдават с него! И то дори където никога не го е имало! За състоянието на Гърция са виновни комунистите, внушава ставащ все по-нагъл с поведението си банкер. Те лесно харчат готови пари, но не създават нищо. Лидер на реформаторите също подхвърля, че гръцките левичари не знаят как да извадят страната от кризата. И само той ли? Интернет прелива от задоволството на онези, според които наглото комунистче се опитало да рекетира Европа, но получило звучен шамар. Такива били комунистите: безсрамни крадци и безочливи измамници, които се чудят какво да правят, като свършат парите. Човек трябва да знае докъде да се простира в лъжите си, но комунист и мярка били несъвместими неща.

Не случиха нито на началници, нито на народ

/Поглед.инфо/ Все по-трудно става да се отнасяме с нужната сериозност към немалка част от политиците и особено към техните медийни рупори, хеле пък при опитите да се неутрализира неприятното впечатление от някое непремерено изявление. Най-пресният пример е с упрека към руската информационна агенция ТАСС, която била променила думи във взетото от нашия премиер интервю.

Еднополовите бракове или как немислимото става закон

/Поглед.инфо/ В тази колонка миналата събота споделих невеселата си увереност, че въпреки съществуващите сега конституционни пречки, рано или късно, но по-вероятно рано, гей браковете ще бъдат узаконени и у нас. Минути след като изпратих текста до редакцията, дойде новината, че Върховният съд на САЩ е разрешил с пет на четири гласа еднополовите бракове.

Гей парад или парадиране?

/Поглед.инфо/ Съюзничеството е безмилостно жестоко. Зад паравана на осемцоловите усмивки кипи безпощадно подслушване, което не прощава дори на държавните глави. А подслушваните политици са най-непредвидимите. Но и най-предвидимите. Не се знае какво точно ще направят, но е ясно, че ще сторят всичко, което им е възложено. Не от избирателя, а от онзи, който безцеремонно прониква в грижливо пазения свят на личните им тайни.

In the Ghetto

/Поглед.инфо/ Това е песен за бедността и насилието. За порочния кръг, в който се въртят. Когато момчето се ражда, майката плаче, защото последното нещо, от което се нуждае, е да храни още едно гърло в гетото. Израснал в мизерия, младежът не може да преодолее своето обкръжение и става престъпник. Купува оръжие, краде кола, опитва се да бяга, но го настига куршум. Докато умира, в гетото се ражда друго дете, чиято майка плаче. Защото и то ще има същата съдба.

Самодивско хоро срещу цар Самуил

/Поглед.инфо/ Във филма "Самодивско хоро" интригата се извива около едноименната картина в изложбата на млад художник. Провинциално градче бръмва като кошер, защото в една от голите танцьорки е разпозната уж порядъчната съпруга на местен големец. Кипналите страсти дават възможност на сценариста Георги Мишев и режисьора Иван Андонов да осмеят и същевременно да преболедуват отношението към художественото творчество на не един и двама социалистически труженици. "Изкуството трябва да бъде разбираемо - вещо напътства художника читалищният председател. - Дърво - дърво! Жена - жена!... Ваза с цветя - ваза с цветя!... В това трябва да внимаваш - да прилича! И да не е толкова изящно, щом е понятно, никой не може да ти каже копче!"

Илюзията да бъдеш щастлифт

/Поглед.инфо/ "Inter pedes puellarum est fortuna puerorum". Няма да превеждам пословицата, за да не бъда упрекнат, че влизам скандално в темата. Пък и я цитирам, не за да я подкрепя, а за да я опровергая. По-възрастните сигурно ще си припомнят смисъла й, тъй като вероятно е била о(б)съждана в ученическите им години, а по-младите ще се опрат на Гугъл. Може би и едните, и другите ще се съгласят, че щастието не е предмет, орган или физиология, за да се търси в някое анатомично достойнство или в онова взаимодействие на телата, което обикновено не вадим на показ.

Кървящата гръд се изроди в кърмяща

/Поглед.инфо/ Тази седмица отбеляза края на прехода в културата. Социалистическият девиз „Изкуството – по-близо до народа!” вече окончателно е оставен в миналото. Трайно го измести лозунгът „Изкуството – по-близо до политиката!” Разбира се – и до политиците.

Отговорността на медиите е огромна - хората вярват на видяното и прочетеното

/Поглед.инфо/ Интервю с Иво Атанасов - член на Съвета за електронни медии /СЕМ/
Още статии от автора:

Времето в момента

София

Променлива Облачност
Температура в момента: 28°C
Усеща се като: NA°C
Вятър: 7 км/ч от West

Варна

Ясно
Температура в момента: 25.6°C
Усеща се като: NA°C
Вятър: 3.7 км/ч от С-СИ
София | Варна | Пловдив | Бургас | Велико Търново | Каварна | Кърджали | Ловеч | в. Мусала | Плевен | Разград | Русе | Сливен | Видин | Враца | Сандански | Кюстендил | Витоша