Колонката на Иво Атанасов

Дългогогодишен народен представител. Председател на парламентарната медийна комисия в 40-тото НС. От 2009 г. е секретар на президента по медийната политика.

Ер Малък, Ер Голям, Ер Доган

/Поглед.инфо/ Преди половин век на гости ни дойдоха двамина, служили като войници при баща ми. Любопитно ми беше не толкова, че са отдалеч - чак от Лудогорието, а че са турци. В Кюстендил тогава имаше само няколко турски семейства, та почти нямаше откъде да научим как живеят тези хора, какво ги вълнува, как се държат. Не забелязах особена разлика, но когато единият от гостите заговори за пътуване до роднини в южната ни съседка, вниманието ми се изостри. Добрали се донякъде с влак или с рейс, после взели такси. Уговорката била, като стигнат, близките им да уредят сметката.

Извинете, че сме европейци!

/Поглед.инфо/ Когато бях с парламентарна делегация в Русия, на първата вечеря си поръчах уиски. Сутринта проф. Герджиков ми каза, че съм обидил много домакините. Поясних, че не съм искал да демонстрирам нищо, просто не обичам водка, което си е мое право. И че в миналото имах началници, завършили в Москва, но дори и те не успяха да ме привържат към тази напитка. Направи го заради мен, настоя парламентарният шеф.

Историята е затворничка в бутилка "Godefroy"

/Поглед.инфо/ Може ли бурна многовековна история да се побере в скромна бирена бутилка? Възможно е, ако бирата е "Godefroy", произвеждана в Буйон. От това градче, сега в Южна Белгия, потеглят многобройни участници в Първия кръстоносен поход. По призива на папа Урбан Втори през 1097 г. рицарите се отправят към Йерусалим, за да освободят Гроба Господен от мюсюлманското владичество. Един от водачите е Годфроа дьо Буйон. Две години по-късно Светият град е освободен, а граф Годфроа застава начело на Йерусалимското кралство. Той отказва да се нарече крал в града, в който е умрял Христос, затова приема титлата Защитник на Гроба Господен.

"Брекзитът" само напука западната "притерпелость"

/Поглед.инфо/ Многострадалната аерогара "Завентем" в Брюксел. Самолетът ти пристига с два часа закъснение, но още не знаеш, че това е бял кахър. Голямото чакане всъщност ще бъде за багажа. Хаосът е пълен. Толкова полети преди твоя не са обслужени, че мониторите на осемте ленти отдавна са спрели да актуализират информацията. Медиите още вчера са съобщили, че стачката е прекратена, но не се забелязва нито един признак да е така. Никой не идва не само да се извини, но и дори да каже кой самолет е разтоварен и кой - не.

Ще ни разрушат ли глобалните сравнения?

/Поглед.инфо/ Третата световна война ще започне, когато китайците разберат, че досега са яли само гарнитура. Към този стар виц ни връщат разсъжденията на политолога Иван Кръстев за ролята на сравненията в съвременния свят. Той припомня проведеното през 1981 г. първо глобално допитване по въпроса къде хората се чувстват най-щастливи. Може би изненадващо, но пък и логично, тогава нигерийците се оказват точно толкова щастливи, колкото и западногерманците.

Колко да чука толерантният европеец?

/Поглед.инфо/ Събитията в Европа се развиват донякъде като в черен роман. Примерно като в "Пощальонът винаги звъни два пъти" на бащата на този жанр Джеймс Кейн. Безскрупулният скитник, който няма пукната пара, успява да изпроси безплатен обяд от собственика на таверна - наивен и простодушен грък. Убеждава го дори да го вземе на работа. За благодарност не само влиза в бурна връзка със съпругата му, но и я склонява заедно да го убият, за да се отърват от него.

Луд късмет ни пази от "почасовите европейци"

/Поглед.инфо/ В анекдот от предишното време пациентите в една лудница си споделяли кой за какво се е озовал в нея. Причините били все прозаични: някой хванал жена си в изневяра и превъртял, друг бил побъркан от началника си, трети закъсал заради несподелена любов... Накрая един изтърсил: "А аз бегах границата". Учудили се: "Тогава защо си в лудницата, а не в затвора?". "Защото бегах за Съветския съюз".

Дърветата, от които не виждаме мигрантската гора

/Поглед.инфо/ Видяхме нарушителите, седнали под дърветата или проснати по лице върху тревата. Но не видяхме гората. Дори не попитахме за нея. Не "на Странджа баир гората", а онази, подвижната, която от доста време се мести към Европа, напоследък със скорост повече от милион годишно. Отронихме сълза за лошия шанс на афганците да бъдат напипани от "ловци на бежанци", за които услужливите източници побързаха да ни информират, че са типични мутри или, както им казват в Бургас, батки. И се възмутихме, че телевизиите не са взели мерки за неразпознаване на лицата им, с което е било накърнено човешкото им достойнство. И нито дума за това, че специално за тези клипове и европейските медии не бяха взели подобни мерки. Което не е нещо ново - практиката на запад от нас вече четвърт век я сочим за пример само когато обслужва тезата ни, в другите случаи се правим, че не я забелязваме.

Европейци подкрепят "гражданските арести" у нас

/Поглед.инфо/ Имаше навремето рубрика "В чуждата преса без наша намеса". В нея се цитираха текстове от западноевропейския или отвъдокеанския печат, за които наистина не се налагаше да бъдат преиначавани, защото или анализираха недъзи на капитализма, или казваха някоя добра дума за социалистическите страни.

Холандски хап срещу брюкселозата

/Поглед.инфо/ Бруцелозата е заболяване, с чието лечение се ангажират и ветеринарните, и хуманните лекари. Защото заразата се разпространява не само между животните, но и от по-низшето към по-висшето, от тях към хората. При брюкселозата е обратно, инфектирането върви отгоре надолу, от елитите към управляваните. А това удължава инкубационния период, затруднява диагнозата и прави терапията по-бавна и по-неуспешна. Пък и най-сполучливото лекарство - корективът на избирателите, често липсва в европейската аптека.
Още статии от автора:

Времето в момента

София

Ясно
Температура в момента: 21°C
Усеща се като: NA°C
Вятър: 4 км/ч от Variable

Варна

Ясно
Температура в момента: 18.7°C
Усеща се като: NA°C
Вятър: 0 км/ч от З-ЮЗ
София | Варна | Пловдив | Бургас | Велико Търново | Каварна | Кърджали | Ловеч | в. Мусала | Плевен | Разград | Русе | Сливен | Видин | Враца | Сандански | Кюстендил | Витоша