Влез с твоя Facebook акаунт
Забравена парола | Регистрация

Колонката на Иво Атанасов

Дългогогодишен народен представител. Председател на парламентарната медийна комисия в 40-тото НС. От 2009 г. е секретар на президента по медийната политика.

Лицата нямали значение. Да бе, да!

/Поглед.инфо/ Дълги години в БСП се смяташе, а и все още е така, пък и не само в нея, че имената в политиката нямат кой знае какво значение. Че хората гласуват за партии и не се трогват особено кои точно ще бъдат в избираемите зони на листите. Че ако в отделни райони има съпротива срещу натрапения водач, тя идва от конкурентни среди вътре в партията, а не от нейните членове и симпатизанти. Че в голяма степен е така, се видя като на длан при мажоритарния елемент през 2009 г., когато личност от никоя друга формация не успя да пробие водещата позиция на ГЕРБ в повечето райони на страната и на ДПС - в смесените. Вижда се и до днес в безброй конкретни случаи.

Ще стане ли "червеното" отново "ляво"?

/Поглед.инфо/ "Унисекс политиката не вещае добро за левицата", "Вторачване в лицата, не в квотите", "Все по-добрички, но все по-малко", "Не промяна, а да си дойдем на принципите", "Мълчанието на една партия", "Пак ли същото от утре?", "Лявото да е същност, а не пудра", "Борбата за територии ни топи", "Честно състезание или "издигане на спуснатите?", "Единство не зад кого, а зад какво"...

Връща се времето за рок и бунт

/Поглед.инфо/ Ако преди четвърт век някой ми беше казал, че ще дойде време това да се случи, щях да му предложа да си премери температурата. Рок група, доказала се през годините, изпълняваше една от емблематичните си песни в родния ми град, а зрителите бяхме едва десетина. Концертът беше на открито, а уредбите - достатъчно мощни, за да се разбере в цялата централна част, че пред театъра се случва нещо хубаво. Всеки, дори да не е видял афишите, можеше за броени минути да дойде до мястото на събитието, вместо да се разхожда безцелно или да седи на една кола в някое заведение. Стига рокът да е в кръвта му. Оказа се обаче, че не е. След второто парче музикантите свалиха китарите, а фронтменът ни призова да поканим свои приятели и роднини, обичащи тази музика. Ефектът беше далеч под очакванията. Когато след час концертът беше възобновен, публиката беше три или четири пъти повече, но все така обидно малко.

Как се кърши зелен боб?!

/Поглед.инфо/ Няколко години преди промените гостът в студиото на "Всяка неделя" закова водещия с откритието, че автор на в. "Пулс" надълго и нашироко внушавал как хубавите момичета трябвало да са за отличниците, а грозничките - за двойкаджиите. "Сериозно?!" - както никога дотогава се усмихна и под, и над мустак Кеворкян.

Де го Криско чука, де го СЕМ пука

/Поглед.инфо/ Де го чукаш, де се пука!" - казва поговорката за случаите, когато планираш или очакваш едно, а излиза съвсем друго. Валидността на този фразеологизъм бе потвърдена и от коментарите след гневното писмо на зрителка до СЕМ във връзка с песента "Видимо доволни" на Криско и Мария Илиева. Достатъчно бе регулаторът да обяви, че на база на сигнала ще осъществи проверка, че като наизскачаха цели плеяди от борци, чак свят да ти се завие. Но не борци примерно срещу назадничавия родителски контрол или срещу прекомерно строгите порядки в училище, мобилизирали на времето съпротивителните сили и на моето поколение. Не и срещу политиката на поредното правителство, нито пък - сакън! - срещу системата. Нароилите се бунтари се опълчват срещу... цензурата.

Мръсна е без поети политиката

/Поглед.инфо/ Този текст не е за Валери Петров, а за неговата липса. За отсъствието му, но не от поезията, превода, театъра или киното. Макар и вече не между живите, в тези клонове на литературата и изкуството той ще живее толкова дълго, колкото сега дори не можем да си представим. Земният път на повечето от нас не е достатъчен даже само да прочетем или видим излязлото изпод перото му - толкова обемно е неговото творчество. Но всеки, който е вникнал дори един-единствен път в негов стих, филм или пиеса, е наясно, че е имал щастието да се докосне до автор от планетарна класа.

От мускала до мускула

/Поглед.инфо/ На плажа внимателният поглед успява да види всичко, и не само защото посетителите са почти голи. Без дрехи хората са като охлюви без черупки - трудно им е да прикриват истинската си същност. От съседния чадър неуморно и безмилостно досаждаше гласът на едного, когото не бихме преценили съвсем като мутра, но и не бихме приели, че е безкрайно далеч от представата за нея. Бичмеподобно тяло, но с мускули, изваяни не във фитнеса, а напращели от тежък и за мнозина навярно непрестижен труд. Но вече поразплути, защото след замогването явно е спрял да ги товари, особено ако се съди по заприличалия на нещо съвсем друго корем. А замогването биеше на очи не просто по масивния златен ланец на врата, но и по напомпаната не само с килограми, но и със самочувствие фигура, която важничеше между чадърите като спасител от онова време между полски или чешки летовнички.

Политиката у нас убива политическото

/Поглед.инфо/ Близнашки бил казал, че комунизмът е красив идеал. Това да му е "грехът" на служебния премиер! Нарекъл е "красив" идеала, а не режима. Красив не благодарение на, а въпреки режима. Както е красив и християнският идеал, но не заради, а въпреки Светата инквизиция, Вартоломеевата нощ, религиозните войни. Пътят и към двата идеала е изпъстрен с много насилие. Достатъчно е да си спомним колко боляри убива княз Борис І в името на покръстването. Въпреки тези и други факти, вече 12 века не се отказваме от християнската вяра. Защото едно е идеалът, друго са отклоненията и извращенията.

Бисквитените авоари на обърнатата банка

/Поглед.инфо/ Третият сезон на сериала "Дом за нашите деца", излязъл на малкия екран година преди големите обществени промени у нас, поднася незабравима сцена от онези, на които казвахме "мила родна картинка". Малко градче, притихнало под похлупака на нощта, изведнъж скача, сякаш по тревога. "Морето изхвърля цигари! Цели кашони с "Марлборо"!" Тази вест раздира тишината и вдига мало и голямо на крак. Хората нагазват във водата направо с дрехите си, трескаво пълнят джобове и пазви, че и пластмасови щайги с хилядите кутии, които вълните тласкат към брега. Вижда се бутане, блъскане, някой се провиква, че има за всички, но това съвсем не успокоява страстите. Жена изпищява: "Нено, иди изключи котлона, бре, че го забравих!" Отговорът е: "Майната му на котлона, събирай тука!"

Заешката дупка на министъра-милионер

/Поглед.инфо/ Човекът стоеше на пешеходната алея, а редовните посетители на околните заведения се бяха вторачили в него. И не само защото им се струваше, че го виждат за пръв път. Изглеждаше не просто странно, но и някак неадекватно. Край него едро крачеха младежи по потници, с татуировки по бицепсите, кокетничеха девойки с мамещи форми, въртяха се млади майки, чиито проходили деца се пречкаха в краката му, почиващи почукваха с патерици по плочките, възрастни пристъпваха бавно с килнати в някоя посока тела. А той стоеше като спомен за отминалото време, като мъченик на последвалия го преход.
Още статии от автора:

Времето в момента

София

Облачно
Температура в момента: 8°C
Усеща се като: 6°C
Вятър: 11 км/ч от NE

Варна

Значителна Облачност
Температура в момента: 6.9°C
Усеща се като: 4°C
Вятър: 16.7 км/ч от С-И
София | Варна | Пловдив | Бургас | Велико Търново | Каварна | Кърджали | Ловеч | в. Мусала | Плевен | Разград | Русе | Сливен | Видин | Враца | Сандански | Кюстендил | Витоша