Колонката на Иво Атанасов

Дългогогодишен народен представител. Председател на парламентарната медийна комисия в 40-тото НС. От 2009 г. е секретар на президента по медийната политика.

Да се напълним с бежанци, за да спрем войната?!

/Поглед.инфо/ В съзнанието на мнозина от моето поколение, да не кажа на повечето, преходът завихри невъобразим и неподредим хаос. Не могат да си обяснят какво и защо се случи или пък, доколкото имат по-цялостна представа, тя ляга напълно върху системно и упорито до досада налаганите шаблони на мислене или, както напоследък им казваме, опорни точки. Които обаче дотолкова ги лишават от опора, че са готови да низвергнат всекиго и всичко.

Да ви имаме цената, г-н Ренци!

/Поглед.инфо/ Доживяхме да ни кажат, че по въпросите на морала трябва да сме по-ниски от тревата и по-тихи от водата. Заявиха ни го не с дипломатическо усукване, а в прав текст. И не чрез коментара на някой вестник или телевизия, а с позицията на един от премиерите, и то на страна-основателка на ЕС. Поводът за невчесаното изявление на Матео Ренци, министър-председателя на Италия, е непостигнатото все още единодушие в ЕС за приемането на мигрантите, но посланието далеч надхвърля тази рамка. Не било редно страните от Източна Европа "да диктуват условия", с което можем да се съгласим, но и - забележете - "да учат на морал". Защото Западна Европа платила политическата цена за разширяването на ЕС на Изток. Политици и партии там загубили гласове заради европейската идея.

Лошият оркестър на българския "Титаник"

/Поглед.инфо/ Както айсбергът разцепи "Титаник", така и ние сме на път да разбием един от изглеждащите непотопяеми, досущ като прочутия кораб, световни митове. Този за оркестъра на Уолъс Хартли, който вдъхновено свири, докато ледената вода пълни трюмовете. И дори когато тя нахлува в балната зала и помита всичко по пътя си. Духът на потъващите пасажери няма как да бъде поддържан с каква да е музика, несъмнено тя е била прекрасна. Независимо дали оркестрантите в черни фракове наистина са изпълнявали химна "Nearer, My God, To Thee", или рагтайм.

От класическия до "антибелия" расизъм

/Поглед.инфо/ Двама чернокожи американци на почетната стълбичка на победителите изслушват химна на страната си боси, с наведени глави и с черни ръкавици на вдигнатите си във въздуха ръце. Това са олимпийският шампион на 200 метра от Игрите в Мексико през 1968 г. Томи Смит и бронзовият медалист Джон Карлос.

А който гласува, кого да псува?

/Поглед.инфо/ С наближаване на изборния ден в пощенските кутии заприиждаха агитационни шедьоври. "Който не гласува, себе си да псува...", категорична е една от листовките. Псуването е адресирано не към този, който няма да избере съответната партия, а към онзи, който въобще няма да отиде до урните. Разбира се, политическата активност трябва да се насърчава, но избраният в случая подход подсказва до каква степен вече липсата на идеи в предизборната надпревара се подменя от несръчни опити за оригиналничене. И как политиците все повече се (само)възприемат като чучелото на шефа в японските фирми, та който гласува, да има кого да псува.

Ще пазят ли турски самолети българското небе?

/Поглед.инфо/ "Не бе небето ти небе, / небе не бе небето. / Небето ти небе не бе. / О, не, небе не бе то!" Когато някога се забавлявахме с тази игрословица на поета Веселин Ханчев, едва ли сме предполагали, че ще дойде време тя отново да е актуална. Не заради самото ни небе, а заради отбраната му.

Гимназистка ли е Обама?

/Поглед.инфо/ "Аз командвам най-силната армия, която светът познава!", заяви в речта си пред Общото събрание на ООН президентът Барак Обама. И какво от това? Въпросът изниква не за да иронизира безславното изхлузване на тази армия от войната във Виетнам, нито пък за да припомни неуспехите й в Афганистан, Ирак и Сирия. Смисълът му е да се изясни станал ли е светът по-сигурно място за обитаване след тази гръмка констатация.

Търсачите на G-точката тъгуват за югоембаргото

/Поглед.инфо/ Доскоро единствен говорител за - а може би и на - G-точката беше Кобилкина. Докато скептиците се колебаеха има ли я, няма ли я, важна ли е, не е ли, специалистката по удоволствията уверено инструктираше от екрана не само къде да се търси, но и какво да се прави с нея след намирането й. Беше толкова вглъбена в обясненията си, та не успяваше от раз да реагира на зевзеците, които се шегуваха, че за повечето жени този отключващ пункт се открива едва в края на думата "шопинг".

Според Меркел да си християнин е смелост

/Поглед.инфо/ Новините за мигрантите все повече заприличват на военни сводки от бойните полета. Началото не предвещаваше - но само за повърхностните - нищо лошо. Европа е голяма и силна, ще даде подслон на всички съгласно хуманните си ценности, въплътени в регламенти и конвенции. На гарите кметове с микрофон в ръка приветстваха прииждащите, посрещаха ги с плюшени мечета и торти. Но напливът се засилваше дотолкова, че приемащите страни започнаха да спират влакове, да затварят граници и да издигат стени по протежението им.

Повече Европа в ЕС, но не с повече европейци?!

/Поглед.инфо/ Моето поколение беше възпитавано силно да люби и мрази. Може би затова си спомням в детайли деня, когато за пръв път, изненадващо и за самия себе си, изпитах съжаление към турци. Беше в киносалона, някъде през 70-те години, при прожекция на филма "Автобусът". Лентата беше забранена в родината на режисьора Бай Окан заради унизителния, макар и удивително достоверен - а може би тъкмо затова - начин, по който той представяше своите сънародници.
Още статии от автора:

Времето в момента

София

Облачно
Температура в момента: 6°C
Усеща се като: NA°C
Вятър: 4 км/ч от Variable

Варна

Слаб Дъжд
Температура в момента: 11.6°C
Усеща се като: NA°C
Вятър: 13 км/ч от И-ЮИ
София | Варна | Пловдив | Бургас | Велико Търново | Каварна | Кърджали | Ловеч | в. Мусала | Плевен | Разград | Русе | Сливен | Видин | Враца | Сандански | Кюстендил | Витоша