Колонката на Иво Атанасов

Дългогогодишен народен представител. Председател на парламентарната медийна комисия в 40-тото НС. От 2009 г. е секретар на президента по медийната политика.

Европейци подкрепят "гражданските арести" у нас

/Поглед.инфо/ Имаше навремето рубрика "В чуждата преса без наша намеса". В нея се цитираха текстове от западноевропейския или отвъдокеанския печат, за които наистина не се налагаше да бъдат преиначавани, защото или анализираха недъзи на капитализма, или казваха някоя добра дума за социалистическите страни.

Холандски хап срещу брюкселозата

/Поглед.инфо/ Бруцелозата е заболяване, с чието лечение се ангажират и ветеринарните, и хуманните лекари. Защото заразата се разпространява не само между животните, но и от по-низшето към по-висшето, от тях към хората. При брюкселозата е обратно, инфектирането върви отгоре надолу, от елитите към управляваните. А това удължава инкубационния период, затруднява диагнозата и прави терапията по-бавна и по-неуспешна. Пък и най-сполучливото лекарство - корективът на избирателите, често липсва в европейската аптека.

Изтокът е свежата глава на ЕС

/Поглед.инфо/ Защо Балканите се страхуват от бежанците? И защо Стара Европа смята балканците за ксенофоби? Това бяха част от разискваните въпроси в националната конференция "Медиите и бежанците", организирана от УНСС и фондация "Фридрих Еберт". Чуха се много и все валидни отговори, свързани със слабостта на държавите в региона, с бедността и липсата на капацитет за справяне с подобна мащабна криза, с високия обществен песимизъм, поради който на мигрантите се гледа като на нашественици. И най-вече - с това, че при предишните огромни бежански вълни на Балканите свои са бягали при свои: сънародници при сънародници и дори едноверци при едноверци.

Европа се преби от ягода

/Поглед.инфо/ Навремето между шегаджиите беше популярен въпросът: "Как е починал Мичурин?" А отговорът беше: "Паднал от ягода и се пребил." Младите няма как да разберат в какво се състои вицът. Защото не знаят, че прочутият ботаник и селекционер Иван Владимирович Мичурин стига до академик, и то без да има висше образование, благодарение на създадените от него нови сортове плодове.

Омилостивяването на Ердоган

/Поглед.инфо/ "Везните на ужаса натежават в полза на Хитлер". Това е оценката в мемоарите на Чърчил за Мюнхенското споразумение от 1938 г., подписано от Германия, Франция, Великобритания и Италия, с което Чехословакия е пожертвана. На фюрера е позволено да анексира Судетите, уж за да бъде запазен мирът в Европа. А самият Хитлер уверява, че присъединяването на тази област е последната му териториална претенция. Не е ясно дали участниците в съглашението са му повярвали. По-скоро са били безкрайно неподготвени за война. И са се надявали с предателството към Прага да омилостивят диктатора. Или поне да получат лека отсрочка във времето, за да запълнят най-належащите дупки във военната си способност. Само че хапката "Чехословакия" се оказва твърде малка за нарасналия благодарение и на такива отстъпки апетит на Германия. И не след дълго уж омилостивеният Хитлер не проявява никаква милост към омилостивителите си.

СЕМ изпълнява закона, а не го пише

/Поглед.инфо/ След избирането ми от парламента в състава на СЕМ дори близки приятели се учудиха, че имам бюро, компютър и особено, че работата е всекидневна. Дотогава живееха с впечатлението, че задачата на регулатора е веднъж на три години да избере генералните директори на БНР и БНТ и от време на време да заседава по повод на някой по-шумен медиен скандал. Щом даже в част от средите, в които се движи моя милост, беше избуяла тази лъжлива представа, едва ли е нужно да гадаем какво си мисли целокупната и стояща далеч от тези детайли аудитория. И то при положение, че заседанията на СЕМ са открити не само за журналисти, но и за граждани, и че стенограмите от дискусиите се качват на сайта в интернет. И които никой не чете, но всеки си има мнение.

Ефирът тесен за лявата душа е

/Поглед.инфо/ Колкото повече време минава, откакто БНР свали "Деконструкция", толкова повече аргументите за това решение олекват. В края на м.г. инспектор от СЕМ наистина беше съставил акт за установяване на административно нарушение в предаването. Това е рутинна практика, на всяко заседание регулаторът разглежда актове и решава дали да ги превърне в наказателни постановления. В почти всички случаи съответната медия пише възражения срещу акта, а ако СЕМ не ги приеме и гласува имуществена санкция, глобата се обжалва в съда и нерядко бива отменяна. БНР обаче не възрази срещу акта, а побърза да го използва като повод за свалянето на "Деконструкция". В крайна сметка този акт не се превърна в наказателно постановление, защото не събра гласовете на поне трима от общо петима членове на регулатора. Така "страшният" аргумент, че заради Волгин БНР ще бъде глобено 3000 лева, увисна.

Бий Бокова, да се сеща БНТ!

/Поглед.инфо/ Свикнахме да хвърляме обвинения и даже да раздаваме правосъдие, без да се интересуваме нито от фактите, нито от правилата. По-лесно е така, а и по-безотговорно. Ето, стенограмата от заседанието на СЕМ, на което бе обсъдено свалянето на "Деконструкция", е прочетена от нищожен брой интернет потребители.

Меркел ни отвори проблем за цял век

/Поглед.инфо/ Не веднъж и дваж важни имена в управлението на Германия са си отивали от политическите постове унизени и смачкани. Не става дума за Хитлер, който напълно заслужи съдбата си. Но ето примерно Хелмут Кол, в чийто канцлерски мандат Германия се обедини, беше развенчан не за нещо друго, а за нередности във финансирането, и то не личното, а партийното. Съпругата му стигна дори до самоубийство. Или пък Кристиан Вулф, който беше принуден да подаде оставка като президент, защото през 2008 г. като министър-председател на Долна Саксония бил на Октоберфест в Мюнхен и не си платил вечерята и хотела. Едва ли някъде по света премиерът слиза на рецепцията да си уреди сметката, когато пътуването му не е лично. Това е пропуск на антуража му, за който Вулф може и да не е разбрал. Но срещу му се заведоха 22 дела, никое от което не доказа негова вина. Човекът беше оправдан, но едва след като беше освободил президентския пост.

Бирени лозунги срещу нерезите в Кьолн

/Поглед.инфо/ /Поглед.инфо/ Новогодишните сексуални нападения около Кьолнската катедрала извикаха може би не само в моята памет романа "Чочарка", екранизиран от знаменития Виторио де Сика. Не толкова защото бягащата от войната Чезира (в ролята - София Лорен) и 13-годишната й дъщеря Розета са изнасилени не къде да е другаде, а тъкмо в черква, под погледа на Дева Мария. Този похват за засилване на трагизма е често срещан, има го и в нашата литература, достатъчно е да си спомним Петко-Славейковото: "О, спи ли бог? О, бог не види ли?" Впечатляващо е, че писателят Алберто Моравия представя като изнасилвачи рота мароканци, част от дебаркиралите съюзнически войски. Можел е да възложи злодейската роля на французи или англичани, войната предполага това, но е предпочел "мъже с тъмни кожи и лица като на турци", по израза на главната героиня.
Още статии от автора:

Времето в момента

София

Слаб Ръмеж
Температура в момента: 14°C
Усеща се като: NA°C
Вятър: 9 км/ч от NNW

Варна

Ясно
Температура в момента: 15.6°C
Усеща се като: NA°C
Вятър: 7.4 км/ч от И-ЮИ
София | Варна | Пловдив | Бургас | Велико Търново | Каварна | Кърджали | Ловеч | в. Мусала | Плевен | Разград | Русе | Сливен | Видин | Враца | Сандански | Кюстендил | Витоша