Колонката на Иво Атанасов

Дългогогодишен народен представител. Председател на парламентарната медийна комисия в 40-тото НС. От 2009 г. е секретар на президента по медийната политика.

"Брекзитът" само напука западната "притерпелость"

/Поглед.инфо/ Многострадалната аерогара "Завентем" в Брюксел. Самолетът ти пристига с два часа закъснение, но още не знаеш, че това е бял кахър. Голямото чакане всъщност ще бъде за багажа. Хаосът е пълен. Толкова полети преди твоя не са обслужени, че мониторите на осемте ленти отдавна са спрели да актуализират информацията. Медиите още вчера са съобщили, че стачката е прекратена, но не се забелязва нито един признак да е така. Никой не идва не само да се извини, но и дори да каже кой самолет е разтоварен и кой - не.

Ще ни разрушат ли глобалните сравнения?

/Поглед.инфо/ Третата световна война ще започне, когато китайците разберат, че досега са яли само гарнитура. Към този стар виц ни връщат разсъжденията на политолога Иван Кръстев за ролята на сравненията в съвременния свят. Той припомня проведеното през 1981 г. първо глобално допитване по въпроса къде хората се чувстват най-щастливи. Може би изненадващо, но пък и логично, тогава нигерийците се оказват точно толкова щастливи, колкото и западногерманците.

Колко да чука толерантният европеец?

/Поглед.инфо/ Събитията в Европа се развиват донякъде като в черен роман. Примерно като в "Пощальонът винаги звъни два пъти" на бащата на този жанр Джеймс Кейн. Безскрупулният скитник, който няма пукната пара, успява да изпроси безплатен обяд от собственика на таверна - наивен и простодушен грък. Убеждава го дори да го вземе на работа. За благодарност не само влиза в бурна връзка със съпругата му, но и я склонява заедно да го убият, за да се отърват от него.

Луд късмет ни пази от "почасовите европейци"

/Поглед.инфо/ В анекдот от предишното време пациентите в една лудница си споделяли кой за какво се е озовал в нея. Причините били все прозаични: някой хванал жена си в изневяра и превъртял, друг бил побъркан от началника си, трети закъсал заради несподелена любов... Накрая един изтърсил: "А аз бегах границата". Учудили се: "Тогава защо си в лудницата, а не в затвора?". "Защото бегах за Съветския съюз".

Дърветата, от които не виждаме мигрантската гора

/Поглед.инфо/ Видяхме нарушителите, седнали под дърветата или проснати по лице върху тревата. Но не видяхме гората. Дори не попитахме за нея. Не "на Странджа баир гората", а онази, подвижната, която от доста време се мести към Европа, напоследък със скорост повече от милион годишно. Отронихме сълза за лошия шанс на афганците да бъдат напипани от "ловци на бежанци", за които услужливите източници побързаха да ни информират, че са типични мутри или, както им казват в Бургас, батки. И се възмутихме, че телевизиите не са взели мерки за неразпознаване на лицата им, с което е било накърнено човешкото им достойнство. И нито дума за това, че специално за тези клипове и европейските медии не бяха взели подобни мерки. Което не е нещо ново - практиката на запад от нас вече четвърт век я сочим за пример само когато обслужва тезата ни, в другите случаи се правим, че не я забелязваме.

Европейци подкрепят "гражданските арести" у нас

/Поглед.инфо/ Имаше навремето рубрика "В чуждата преса без наша намеса". В нея се цитираха текстове от западноевропейския или отвъдокеанския печат, за които наистина не се налагаше да бъдат преиначавани, защото или анализираха недъзи на капитализма, или казваха някоя добра дума за социалистическите страни.

Холандски хап срещу брюкселозата

/Поглед.инфо/ Бруцелозата е заболяване, с чието лечение се ангажират и ветеринарните, и хуманните лекари. Защото заразата се разпространява не само между животните, но и от по-низшето към по-висшето, от тях към хората. При брюкселозата е обратно, инфектирането върви отгоре надолу, от елитите към управляваните. А това удължава инкубационния период, затруднява диагнозата и прави терапията по-бавна и по-неуспешна. Пък и най-сполучливото лекарство - корективът на избирателите, често липсва в европейската аптека.

Изтокът е свежата глава на ЕС

/Поглед.инфо/ Защо Балканите се страхуват от бежанците? И защо Стара Европа смята балканците за ксенофоби? Това бяха част от разискваните въпроси в националната конференция "Медиите и бежанците", организирана от УНСС и фондация "Фридрих Еберт". Чуха се много и все валидни отговори, свързани със слабостта на държавите в региона, с бедността и липсата на капацитет за справяне с подобна мащабна криза, с високия обществен песимизъм, поради който на мигрантите се гледа като на нашественици. И най-вече - с това, че при предишните огромни бежански вълни на Балканите свои са бягали при свои: сънародници при сънародници и дори едноверци при едноверци.

Европа се преби от ягода

/Поглед.инфо/ Навремето между шегаджиите беше популярен въпросът: "Как е починал Мичурин?" А отговорът беше: "Паднал от ягода и се пребил." Младите няма как да разберат в какво се състои вицът. Защото не знаят, че прочутият ботаник и селекционер Иван Владимирович Мичурин стига до академик, и то без да има висше образование, благодарение на създадените от него нови сортове плодове.

Омилостивяването на Ердоган

/Поглед.инфо/ "Везните на ужаса натежават в полза на Хитлер". Това е оценката в мемоарите на Чърчил за Мюнхенското споразумение от 1938 г., подписано от Германия, Франция, Великобритания и Италия, с което Чехословакия е пожертвана. На фюрера е позволено да анексира Судетите, уж за да бъде запазен мирът в Европа. А самият Хитлер уверява, че присъединяването на тази област е последната му териториална претенция. Не е ясно дали участниците в съглашението са му повярвали. По-скоро са били безкрайно неподготвени за война. И са се надявали с предателството към Прага да омилостивят диктатора. Или поне да получат лека отсрочка във времето, за да запълнят най-належащите дупки във военната си способност. Само че хапката "Чехословакия" се оказва твърде малка за нарасналия благодарение и на такива отстъпки апетит на Германия. И не след дълго уж омилостивеният Хитлер не проявява никаква милост към омилостивителите си.
Още статии от автора:

Времето в момента

София

Променлива Облачност
Температура в момента: 22°C
Усеща се като: NA°C
Вятър: 30 км/ч от WNW

Варна

Променлива Облачност
Температура в момента: 26.8°C
Усеща се като: NA°C
Вятър: 9.3 км/ч от З-ЮЗ
София | Варна | Пловдив | Бургас | Велико Търново | Каварна | Кърджали | Ловеч | в. Мусала | Плевен | Разград | Русе | Сливен | Видин | Враца | Сандански | Кюстендил | Витоша