Колонката на Проф. д.и.н. Иван Ангелов

Член-кореспондент на Българската академия на науките

Още от автора

» Недопустимо е лява партия да не намира място в програмата си за масовата бедност

» Познайте коя страна е член на Европейския съюз

» Къде щяхме да бъдем ако не бяхме в ЕС?

» България плати най-скъпия входен билет за членството си в Европейския съюз

» Истината за ниските „плоски” данъци

» Пълномощията на Президента и лъжите около тях

» Концепцията на бюджета за 2017-2019 е дълбоко погрешна

» Защо лъжата стана стил на общуване в нашите политически среди?

» България ще пропусне уникален шанс за Генерален секретар на ООН

» Писмо до Президента Путин

» Икономически противоречия, които застрашават бъдещето на Европейския съюз

» Демографската криза в България и Европа

» Богатата Европа налага демографско ограбване на бедните страни

» Европейският съюз е тежко болен пациент, който отдавна чака на операционната маса

» Защо ни са военни самолети и кораби?

» Открито писмо: Предложение за икономическата политика на БСП

» Предложение за икономическата политика на БСП

» Масовото преселение към Европа - причини и следствия

» Масовото преселение към Европа - причини и следствия

» Демографската катастрофа на България все още може да се избегне

Недопустимо е лява партия да не намира място в програмата си за масовата бедност

/Поглед.инфо/ Предложение за Предизборна платформа на БСП

Познайте коя страна е член на Европейския съюз

/Поглед.инфо/ В контекста на 10-годишнината от присъединяването на България към ЕС, напоследък у нас се води дискусия за ползите или вредите от това мечтано присъединяване, което някои тогава дори нарекоха цивилизационен избор. Изказваните разнопосочни мнения ме накараха да избера три европейски страни. Едната е член на ЕС, а другите две не са. Приложената таблица съдържа реални данни за тези реално съществуващи страни. Тук не е манипулирано нито едно число, не е добавена или изтрита нито една цифра. Добри или не толкова добри, такива са реалностите в тези три страни по най-нови данни от най-авторитетно място.

Къде щяхме да бъдем ако не бяхме в ЕС?

/Поглед.инфо/ Сергей Станишев публикува онзи ден патетичен коментар във връзка с 10-годишнината на членството на България в ЕС, озаглавен: «Критикуваме ЕС? С ръка на сърцето – къде щяхме да бъдем, ако не бяхме в ЕС?!» Целта му е да покаже, че членството в ЕС ни е осигурило благоденствие и че ако не бяха ни приели там щяхме да живеем в дълбока мизерия.

България плати най-скъпия входен билет за членството си в Европейския съюз

/Поглед.инфо/ Плевнелиев лъже за сбогом На 1 януари тази година се навършиха 10 години от присъединяването ни към Европейския съюз. По този повод в последното си Новогодишно приветствие Росен Плевнелиев изрече поредната си лъжа пред българския народ. Той каза, че след присъединяването ни към ЕС нашият БВП, т.е. съвокупното ни годишно производство на продукти и услуги, е нараснало три пъти. Плевнелиев не за първи път ни лъже. По официални данни през годината на присъединяването ни 2007 г. нашият БВП е бил 56,5 млрд. лева (виж НСИ. Статистически справочник 2008 г., с. 211), а през 2015 г. (за 2016 г. още няма данни) по текущи цени, т. е. с натрупаната през тези години инфлация, е бил 86,4 млрд. лева (виж НСИ. Статистически справочник 2016 г., с 121).

Истината за ниските „плоски” данъци

/Поглед.инфо/ „Плоските” данъци товарят бедните и средните слоеве и облекчават богатите

Пълномощията на Президента и лъжите около тях

/Поглед.инфо/ От чл. 98. до чл. 104. на Конституцията са описани пълномощията на Президента на България. В най-общ вид те се свеждат до отбраната, сигурността, външната политика,важни назначения на висши държавни постове. Описаните там правомощия могат да се нарекат преки.

Концепцията на бюджета за 2017-2019 е дълбоко погрешна

/Поглед.инфо/ С появата на проектобюджета за 2017 и на бюджетната прогноза за 2018-2019 г. започнаха и коментарите по тях. Както обикновено, преобладават критичните бележки. Изразяват се съмнения по очаквания растеж на БВП, на прогнозираните бюджетни приходи и разходи, по минималната и средната заплата, по мизерно ниските пенсии и тяхната стагнация, по минималния и максималния осигурителен доход, по несъответствията между декларираните приоритети и липсата на ресурси за постигането им, по продължаващото от години силно подценяване на труда, по недостатъчните обезщетения за безработица, по слабото финансиране на образованието, науката и културата, по нарастващия дефицит на квалифицирани кадри и т.н.

Защо лъжата стана стил на общуване в нашите политически среди?

/Поглед.инфо/ Ненавиждам персоналните политически скандали, които ни заливат все повече. Не участвам в такива скандали, нито желая да ги коментирам! Единственото ми изключение е големият скандал около личността на Кристалина Георгиева. Може би защото познавам голяма част от истината и ми прикипя от лъжите при нейното представяне на широката българска общественост. А може би и поради особено високото равнище на което се разигра този скандал и проявената в него арогантност и цинизъм.

България ще пропусне уникален шанс за Генерален секретар на ООН

/Поглед.инфо/ Нямах намерение да участвам в дискусията по българската кандидатура за Генерален секретар на ООН. Търпението ми обаче се изчерпи след всичко, което слушах и четох през последните месеци. Чашата ми преля след като изслушах посредственото представяне на Кристалина Георгиева пред Общото събрание на ООН на 3. октомври. Над всичко доминираше глупавото решение на Бойко Борисов да подмени кандидатурите на двете дами по средата на пътя, наверно под външен и вътрешен натиск, съчетан с недостатъчната негова вътрешна убеденост от самото начало в кандидатурата на Ирина Бокова, комбинирано с половинчатата, двулична и противоречива кампания на Министерството на външните работи по адрес на Ирина.

Писмо до Президента Путин

/Поглед.инфо/ Навършиха се 25 години от разпадането на Съветския съюз, създаването на Руската Федерация и последвалите от това драматични политически, икономически, социални и други промени.
Още статии от автора: