Влез с твоя Facebook акаунт
Забравена парола | Регистрация

Колонката на Калина Андролова

Да убиеш за да спасиш?!

/Поглед.инфо/ Много обичам легендите за древногръцкия философ Диоген. Те са гениални наброски за човешката природа. Най-известната легенда е, че Диоген имал странността да обикаля посредбял ден агората с факла в ръка, взирайки се внимателно в хората. На въпроса какво толкова съсредоточено търси, той отговарял: търся честен човек.

Може ли полу-Украйна да бъде враг?!

/Поглед.инфо/ Покрай крайните политически емоции, които се разразиха по всички части на света във връзка с придобиването или по-скоро с възвръщането на Крим от Русия, попаднах преди време на една интересна статия, озаглавена „Митът за руския Крим”. Идеята на автора от руската редакция на Дойче Веле е, че Крим поначало е мултикултурна територия, ама толкова мултикултурна, че едва ли не няма нищо общо с Русия. Пропагандата тук е съсвем ясна, въпросът е, че от много хитруване и мероприятия Западът започна да губи това, което много искаше да спечели. Доста удачно се появи ироничната фраза: „Америка заплати милиарди, за да може Русия да си вземе Крим”.

Тоталитарен капитализъм

/Поглед.инфо/ Светът винаги е бил онзи вид свят, в който едни нации са се разпореждали с други нации на базата на силата и властелинския си статут. Анализирането на този свят в две измерения комунизъм-антикомунизъм е прекалено елементарно и обидно за всеки мислещ човек. Всички исторически примери, дори от най-новата ни история, сочат за това как Великите сили непрестанно се борят за придобиване на територии и ресурси, и така е било много преди комунизма, по време на комунизма и след комунизма.

Украйна – инструмент срещу Русия

/Поглед.инфо/ Западните геополитически стратези много добре разбират, че Украйна заема твърде важно място в плановете на Путин да консолидира голяма част от териториите, които навремето бяха съставни части на т. нар. Съветски съюз. Тъкмо затова от страна на САЩ се полагат изключителни усилия Украйна да се отцепи от руското влияние. За целта се изобретяват какви ли не чудовищни политически конструкции, които тласкат Украйна към пълен хаос.

Кой покани снайперистите?

/Поглед.инфо/ Битката за контрола над Украйна съвсем не е приключила, въпреки споразумението за предсрочни избори. До споразумение се стигна след като загинаха десетки невинни хора. Правилата на тази игра са такива, че когато ситуацията по опита за преврат зацикли монотонно и безрезултатно, тогава на двете страни трябва да им се „помогне”, за да се ожесточат още повече. Трябва да се разрази, ако е възможно, истинска гражданска война, трябва наистина да загинат хора, а не просто да се свири на пиано, да се думкат барабани и да се палят гуми. И тогава, когато загинат хора, всяко правителство, особено ако е демократично избрано, каквото е в Украйна, неминуемо подава оставка. Защото няма такава власт в цивилизована или дори в полуцивилизована република, която да не рухне, ако заради нея умират невинни хора.

Злокобно, твърде злокобно!

/Поглед.инфо/ Бабий Яр е пролом край Киев, където се разиграва една от най-големите човешки трагедии, едно от най-жестоките масови убийства по време на Втората световна война. На 29 и 30 септември 1941 година са убити над 33 хиляди евреи наведнъж, както и известен брой съветски военнопленници. Хората са събличани чисто голи, след което са избутвани към рова, за да бъдат удобно застреляни. Екзекуциите продължават от сутрин до здрач без прекъсване, а стрелците се сменят на всеки час. Труповете се натрупват на пластове един върху друг. Случаят „Бабий яр” е един от най-жестоките символи на Холокоста.

Неврозите на Държавния департамент

/Поглед.инфо/ Ситуацията в Украйна започва да наподобява тарантиновски сюжет. Насърчаването на истеричния местен антируски национализъм от типа Бандера, гарниран с нацистки привкус, както и изобретяването на класически откровен нацизъм от най-чиста проба, започва да създава конфузна ситуация. Външният министър на Русия Сергей Лавров наскоро подчерта, че Западът подкрепя неонацистите, без изобщо да се притеснява от това, което всъщност се случва. Без да се притеснява от изобретяването на чудовища.

Клиентелистки напрежения

/Поглед.инфо/ Колективната драма на тази нация е липсата на държавници. Например, проблемът с президента Плевнелиев е доста по-комплексен, отколкото изглежда. Той е фрапантна илюстрация на държавническото безсилие - изборно победил, но с последващ шумен провал, произведен от самия него. Плевнелиев ще остане в политическата ни история като „катализатор на разделението на един народ” и като „говорител на една психоза”.

Елитарно безсилие

/Поглед.инфо/ Ние все още не знаем дали някога България ще стане нормална демократична държава с функционираща икономика, но сме сигурни в едно: в момента тази страна е напрегната посттоталитарна структура с квази демократични политически практики и с дълбоко деформиран пазар, съсипан от олигархия, зверска корупция, тежка бюрокрация, партийни политически кражби, некадърен елит и какво ли още не.

Зли са само глупаците

/Поглед.инфо/ Напарфюмираният труп на Реформаторския блок е толкова свършен, толкова няма сили, че се опитва нелепо да предъвква някогашните лозунги, които навремето осигуриха превъзходството на десницата. Само че отмина четвърт век. И ние днес сме свидетели на това как омразата и яростта на десницата са надживели самата десница.
Още статии от автора:

Времето в момента

София

Облачно
Температура в момента: 13°C
Усеща се като: NA°C
Вятър: 7 км/ч от East

Варна

Ясно
Температура в момента: 14°C
Усеща се като: NA°C
Вятър: 25 км/ч от East
София | Варна | Пловдив | Бургас | Велико Търново | Каварна | Кърджали | Ловеч | в. Мусала | Плевен | Разград | Русе | Сливен | Видин | Враца | Сандански | Кюстендил | Витоша