Влез с твоя Facebook акаунт
Забравена парола | Регистрация

Колонката на Калина Андролова

Калина Андролова, политически анализатор в предаването "Деконструкция" на БНР, публицист, бивш главен редактор на L'Europeo и настоящ главен редактор на списание a-specto

Турция – основен енергиен играч

/Поглед.инфо/ Научният сътрудник и директор на отдел „Анализи” Андрес Ортега от Кралския институт „Елкано” в Испания подчертава, че напоследък у САЩ и ЕС са налице сериозни опасения относно Турция заради по-тесните й отношения с Русия. Има и съмнения, че Турция може много ефективно да подкопае влиянието на санкциите на Запада срещу Москва, тъй като Русия е най-големият търговски партньор на Анкара след Германия.

Путин просто повиши ролята на Турция

/Поглед.инфо/ „Отказът от строителството на „Южен поток” ще укрепи енергийната сигурност на Европа” - коментира помощникът на президента Барак Обама, експертът му по национална сигурност Сюзан Райс. Тя добавя още, че международните санкции създават проблеми на руската икономика и МВФ дава неутешителни прогнози за бъдещето.

Войната за енергийния пазар на Европа

/Поглед.инфо/ Не е лошо да се знае, че между двата най-остри конфликта в света – Украйна и Сирия (респ. изобретението„Ислямска държава”) – има много тясна връзка. И тя е следната. Стратегическата цел на конфликта в Украйна, както и на този в Сирия, е контрол над енергийните маршрути към злополучния Европейски съюз. И в двата случая прицелът е Русия, която трябва да бъде изтласкана от енергийния пазар на Европа.

Кабинетът на отвращението. И рекетът върху Борисов

/Поглед.инфо/ Изобщо не му се правеше кабинет на Бойко Борисов с реформаторите, и всички станахме свидетели на това как беше притиснат да преглътне отвращанието си от хората, които най-яростно го плюеха през последните 5-6 години.

Инцестофобите да се наказват яко!!!

/Поглед.инфо/ Знанието за свободитев постмодерното ни глобализирано и демократизирано общество е тотално подменено. Непрекъснато ни се натрапва нуждата от сексуална свобода или например свободата да си фрик, като ценност на ценностите. Това обаче е поведенческа свобода, която е организирана в общата клетка на „демократизирания политически затвор”. Тоест става дума за едни измамни свободи. Можеш да си купиш каквото искаш, има свобода на консумацията, но е хубаво да мислиш каквото трябва, налице е една несвобода на разбиранията.

Този е възмутителен. Бой по Орбан!

/Поглед.инфо/ Съединените щати най-после започнаха открита война с унгарския премиер Виктор Орбан. Отдавна Вашингтон отправяше предупреждения към действията и политиките на Орбан, но този път непокорният унгарски премиер преля чашата на търпението. Той обвинява чуждестранните енергийни доставчици, че „отнасят милиарди форинти у дома печалби”, посредством организирани действия срещу унгарските семейства. Тоест, че печелят от високите сметки за ток, които унгарското население плаща.

Слаб, но и твърде глупав!

/Поглед.инфо/ Колко може да се престои на върха на игла? Този въпрос трябва да си задава всеки овластен политик, тъй като иначе придошлото високомерие е най-сигурният симптом за скорошен провал. Всеки президент си има свой характер, свои черти, свои особености, свои карикатури и свои вицове, с които остава в историята.

Отдел „Загуби и ликвидация”

/Поглед.инфо/ Както и да се опитваме да погледнем на изборите, истината е, че най-големият губещ на тези избори е БСП. Партията претърпя най-зверския си провал за последния четвърт век и продължава да се пързаля надолу, напълно неуправляемо. Всички очакват прословутото Изпълнително бюро на БСП да прояви политическо достойнство и да подаде оставка вкупом. Вместо това обаче, то отново има своя арогантен отговор: няма да има оставки, ще се правят анализи, ще се обсъжда загубата.

За идиотщината и други катастрофи

/Поглед.инфо/ Ще започна този коментар с една история в софийски автобус, която се случила на моя позната онзи ден и която история тя с насълзени очи ми разказа. Момичето е симпатично, с интелигентна физиономия, с прекрасна дълга коса, добре облечено и висококултурно. В автобуса тя пътувала права, придържайки се с ръка близо до седалка с двама пътници – баща и малко детенце. В един момент детенцето съвсем по детски попитало баща си:„Татко, защо тази какичка се е хванала тук до нас, а не ей там, отсреща?” На въпроса, типичен за децата, които питат защо тревата е зелена, а въздухът не се вижда, бащата внезапно изтрещял и казал: „Защото е мръсна комунистка, не я ли виждаш?”.

Единственият, който бива

/Поглед.инфо/ Ако БСП се обърка и не избере правилното лице за лидер, бавно, но сигурно ще започне да напуска политическата сцена. Наблюдавайки внимателно кандидатите за председател на партията, човек стига до извода, че има една привидна демокрация с възможни кандидати, но всъщност предварително договорения човек за поста ще бъде определен през апаратни игри.
Още статии от автора:

Времето в момента

София

Ясно
Температура в момента: 4°C
Усеща се като: -2°C
Вятър: 35 км/ч от West

Варна

Значителна Облачност
Температура в момента: 5.2°C
Усеща се като: 3°C
Вятър: 11.1 км/ч от С-З
София | Варна | Пловдив | Бургас | Велико Търново | Каварна | Кърджали | Ловеч | в. Мусала | Плевен | Разград | Русе | Сливен | Видин | Враца | Сандански | Кюстендил | Витоша