Влез с твоя Facebook акаунт
Забравена парола | Регистрация

Колонката на Калина Андролова

Калина Андролова, политически анализатор в предаването "Деконструкция" на БНР, публицист, бивш главен редактор на L'Europeo и настоящ главен редактор на списание a-specto

Простащини в парламента

/Поглед.инфо/ В деня, в който българският парламент прие правителството да се сдобие с 16 милиарда лева, за да има пари за мандата си, за изборите, пък и да покраде малко, във вечерните новини от 20 часа БНТ излъчи потресителни кадри от дебатите в Народното ни събрание.

Страна на дребните хора

/Поглед.инфо/ Винаги, когато ми стане много тъжно за политическата действителност у нас, зачитам размислите на гениалния народопсихолог от Троян Иван Хаджийски, с което се убеждавам, че няма нищо раково в обществото ни, а че всичко, което се случва, е абсолютно закономерно и най-естествено, предвид последните около 600 години.

Политико-икономически картел

/Поглед.инфо/ Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви на конференция по сигурността в Мюнхен, че НАТО ще защитава международния ред. И че Русия трябва да съблюдава международното право и международните си задължения. Явно „международните задължения” на Русия, според САЩ, включват това да е тиха и приклекнала, да раздаде своята ресурсна база на западните корпорации, да няма никакви стратегии за външна политика, да остави хегемона да владее целия свят, без да се опитва да възразява.

Кристализация на провала

/Поглед.инфо/ Страшно много шум се вдигна покрай победата на „Сириза” в Гърция. Коментарите у нас, както ни приляга на национания характер, преминават в двете крайности – от абсолютно овчо въодушевление до истерична омраза и страх.

Ще ни помагат да просперираме. Както през 90-те.

/Поглед.инфо/ САЩ се ангажират България да стане силна и суверенна държава, цитират българските медии думите на Джон Кери.Покрай посещението на Джон Кери в България отново започнаха да се говорят пълни глупости от телевизионните екрани – политици, журналисти и общественици се надпреварват да обясняват колко важна и знакова е тази високопоставена визита за България. Как ще се създаде работна група, как американски експерти ще ни помагат да си оправим икономиката, енергетиката, зависимостите от Русия, застрашената ни сигурност и пр. Политическите лакеи решават, че господарите ще се погрижат за нас, тъй като сме били самооотвержени и послушни през изминалия политически сезон. (И сме прекъснали проекта „Южен поток” навреме).

Какъв шок! „Демократите” изведнъж станаха терористи!

/Поглед.инфо/ „Каква е тази свобода на словото, за която международни и български медии говорят след атентата в Париж?! Свобода на словото и преди атентата нямаше, и след атентата няма да има!” – написа мой приятел във фейсбук. Радва ме това, че има хора, които проумяват, че „свободата на словото” е доста изкривено понятие.

Зомбирани пазари

/Поглед.инфо/ След като потули истината за сваления малайзийски самолет, въпреки огромната човешка трагедия, днес Украйна, чувствайки се защитена от своите западни освободители (или окупатори, зависи от гледната точка), продължава да се държистранно. Смотолява нещо и мълчи относно авариите, които произвежда в своите атомни централи, а, както виждаме, те не са голяма рядкост и са придружени с утечки на радиация.

Предстои война. Регионална.

/Поглед.инфо/ Изминалата година беше бурна и разломна. Събитията през 2014-а най-после нескромно извадиха на показ истинската, дълбока, генерална и цивилизационна конфликтност между САЩ и Русия. Не казвам между западния полюс (или атлантическия полюс) и Русия, а казвам именно между САЩ и Русия.

Турция – основен енергиен играч

/Поглед.инфо/ Научният сътрудник и директор на отдел „Анализи” Андрес Ортега от Кралския институт „Елкано” в Испания подчертава, че напоследък у САЩ и ЕС са налице сериозни опасения относно Турция заради по-тесните й отношения с Русия. Има и съмнения, че Турция може много ефективно да подкопае влиянието на санкциите на Запада срещу Москва, тъй като Русия е най-големият търговски партньор на Анкара след Германия.

Путин просто повиши ролята на Турция

/Поглед.инфо/ „Отказът от строителството на „Южен поток” ще укрепи енергийната сигурност на Европа” - коментира помощникът на президента Барак Обама, експертът му по национална сигурност Сюзан Райс. Тя добавя още, че международните санкции създават проблеми на руската икономика и МВФ дава неутешителни прогнози за бъдещето.
Още статии от автора:

Времето в момента

София

Незначителна Облачност
Температура в момента: 7°C
Усеща се като: 6°C
Вятър: 7 км/ч от SE

Варна

Значителна Облачност
Температура в момента: 6.9°C
Усеща се като: 6°C
Вятър: 5.6 км/ч от С-И
София | Варна | Пловдив | Бургас | Велико Търново | Каварна | Кърджали | Ловеч | в. Мусала | Плевен | Разград | Русе | Сливен | Видин | Враца | Сандански | Кюстендил | Витоша