Влез с твоя Facebook акаунт
Забравена парола | Регистрация

Колонката на Калина Андролова

Калина Андролова, политически анализатор в предаването "Деконструкция" на БНР, публицист, бивш главен редактор на L'Europeo и настоящ главен редактор на списание a-specto

TTIP - икономическата версия на НАТО

/Поглед.инфо/ Британският премиер Дейвид Камерън обясни смисъла на Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорствона среща на Г8 като го представи за сладникаво удоволствие, от което БВП на ЕС ще има прираст за няколко години около 157 милиарда долара, а САЩ и останалия свят също ще имат огромни ползи, горе долу и те по около119милиардадоларапоотделно. В Европа обаче това споразумение набира все повече опоненти. Редица политици, общественици, икономисти, бизнес и граждански организации се опасяват, чеTTIPще лиши окончателно Европа от нейния и без това разхлабен суверинитет.

ГМО, отровно месо, рак и корпоративен разгул

  /Поглед.инфо/ Преговорите между САЩ и ЕС относно подписването на Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство (наричано за краткост TTIP) се водят при подозрителна секретност, която граничи с абсурд. Това говори, че договорът за въпросната свободна търговия между САЩ и Европа съдържа много скандални точки, които ще предизвикат категоричното недоволство на европейските граждани. Има доста разлики между САЩ и Европа, особено в ограниченията на алчността на корпорациите, които TTIP ще стопи. В Америка най-важна е печалбата на корпорациите, а чак на второ място – здравето на хората, в Европа корпорациите не могат да правят каквото поискат.

Националните приоритети и други катастрофи

/Поглед.инфо/ Винаги съм смятала, че функциите на българската президентска институция са много орязани и че трябва президентът да има по-сериозни възможности за въздействие върху обществото и политическото равновесие. Странното и неравновесно поведение на настоящия президент Плевнелиев обаче ми подсказва, че подобно разширяване на правомощията би могло да бъде и фатално.

Бойко Борисов да го спре!

/Поглед.инфо/ Известна е особената неприязън на Джордж Сорос към бившия президент на САЩ Джордж Буш-младши. Сорос се разминава с Буш не по отношение на целите, които и за двамата са общи и съвсем ясни: разширение на Pax Americana и постигане на свят, удобен и сигурен за глобалния капитализъм. Сорос просто не приема методите, които Джордж Буш използваше, за да постигне тези цели.

Паразити, агентура и върховна наглост

/Поглед.инфо/ Много ми харесва тази симпатична мисъл, че ако човек не иска да се присмиват на религията му, винаги може да си избере не чак толкова смешна религия. Същото се отнася и за политическото достойнство. Ако един политик не иска да бъде палячо, който усмихва гражданите на републиката, най-добре е да проявява известно национално, както и лично достойнство.

Простащини в парламента

/Поглед.инфо/ В деня, в който българският парламент прие правителството да се сдобие с 16 милиарда лева, за да има пари за мандата си, за изборите, пък и да покраде малко, във вечерните новини от 20 часа БНТ излъчи потресителни кадри от дебатите в Народното ни събрание.

Страна на дребните хора

/Поглед.инфо/ Винаги, когато ми стане много тъжно за политическата действителност у нас, зачитам размислите на гениалния народопсихолог от Троян Иван Хаджийски, с което се убеждавам, че няма нищо раково в обществото ни, а че всичко, което се случва, е абсолютно закономерно и най-естествено, предвид последните около 600 години.

Политико-икономически картел

/Поглед.инфо/ Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви на конференция по сигурността в Мюнхен, че НАТО ще защитава международния ред. И че Русия трябва да съблюдава международното право и международните си задължения. Явно „международните задължения” на Русия, според САЩ, включват това да е тиха и приклекнала, да раздаде своята ресурсна база на западните корпорации, да няма никакви стратегии за външна политика, да остави хегемона да владее целия свят, без да се опитва да възразява.

Кристализация на провала

/Поглед.инфо/ Страшно много шум се вдигна покрай победата на „Сириза” в Гърция. Коментарите у нас, както ни приляга на национания характер, преминават в двете крайности – от абсолютно овчо въодушевление до истерична омраза и страх.

Ще ни помагат да просперираме. Както през 90-те.

/Поглед.инфо/ САЩ се ангажират България да стане силна и суверенна държава, цитират българските медии думите на Джон Кери.Покрай посещението на Джон Кери в България отново започнаха да се говорят пълни глупости от телевизионните екрани – политици, журналисти и общественици се надпреварват да обясняват колко важна и знакова е тази високопоставена визита за България. Как ще се създаде работна група, как американски експерти ще ни помагат да си оправим икономиката, енергетиката, зависимостите от Русия, застрашената ни сигурност и пр. Политическите лакеи решават, че господарите ще се погрижат за нас, тъй като сме били самооотвержени и послушни през изминалия политически сезон. (И сме прекъснали проекта „Южен поток” навреме).
Още статии от автора:

Времето в момента

София

Незначителна Облачност
Температура в момента: 12°C
Усеща се като: NA°C
Вятър: 22 км/ч от NW

Варна

Променлива Облачност
Температура в момента: 9.9°C
Усеща се като: 8°C
Вятър: 13 км/ч от Северен
София | Варна | Пловдив | Бургас | Велико Търново | Каварна | Кърджали | Ловеч | в. Мусала | Плевен | Разград | Русе | Сливен | Видин | Враца | Сандански | Кюстендил | Витоша