Влез с твоя Facebook акаунт
Забравена парола | Регистрация

Колонката на Калина Андролова

За идиотщината и други катастрофи

/Поглед.инфо/ Ще започна този коментар с една история в софийски автобус, която се случила на моя позната онзи ден и която история тя с насълзени очи ми разказа. Момичето е симпатично, с интелигентна физиономия, с прекрасна дълга коса, добре облечено и висококултурно. В автобуса тя пътувала права, придържайки се с ръка близо до седалка с двама пътници – баща и малко детенце. В един момент детенцето съвсем по детски попитало баща си:„Татко, защо тази какичка се е хванала тук до нас, а не ей там, отсреща?” На въпроса, типичен за децата, които питат защо тревата е зелена, а въздухът не се вижда, бащата внезапно изтрещял и казал: „Защото е мръсна комунистка, не я ли виждаш?”.

Единственият, който бива

/Поглед.инфо/ Ако БСП се обърка и не избере правилното лице за лидер, бавно, но сигурно ще започне да напуска политическата сцена. Наблюдавайки внимателно кандидатите за председател на партията, човек стига до извода, че има една привидна демокрация с възможни кандидати, но всъщност предварително договорения човек за поста ще бъде определен през апаратни игри.

Живеем в одата за частната война

/Поглед.инфо/ Още през 70-те години на миналия век теорията за „невидимата ръка на пазара” е разкритикувана в САЩ. Примитивната представа на пазарните фундаменталисти за саморегулиращия се пазар рухна пред очите ни през изминалия четвърт век, или т.нар. „преход”. Една от най-големите грешки, да не кажа дори най-голямата грешка на реформаторските елити, които действаха в посткомунистическите държави, беше изключително погрешното отношение към ролята на държавата в конструирането на новия ред.

Унизително е

/Поглед.инфо/ Част от задкулисието в България се самонападна и започна да се разпада. На фона на този разпад обаче още повече става ясно как държавната репресивна машина, както и прокуратурата, може да бъде ползвана за конкретни лични цели и разправи. Става ясно и какво дълбоко срастване има между бизнеса, престъпността и властта. Държавата функционира само по поръчка и срещу заплащане. Иначе държава няма. Това се вижда и от демонстрирането на липсата на суверинитет при взимането на правителствени решения. Много коментари се направиха през седмицата за Южен поток, за правителството, за БСП, ДПС и политическата ситуация.

Да издърпат ушите на властта

/Поглед.инфо/ Не е никаква тайна за никого, че в постмодерния глобален ред на рисков капитализъм богатите и силни държави се разпореждат с останалите по-бедни държави както намерят за добре, тъй като последните са длъжници и са принудени да се задоволяват със сенчести практики и квазидемокрация.

Разчистете кочината!

/Поглед.инфо/ И след тези поредни избори животът на българския избирател с нищо няма да се промени. Демокрацията в нашата страна обаче спечели нещо много голямо и съществено, за което електоратът оттук нататък си струва да се бори: преференциалния вот. Тези избори доказаха на практика, че преференциалния вот работи. И то работи толкова добре, че бъдете сигурни, политиците от всички партии ще се погрижат той да бъде премахнат или границата му ще бъде изменена така, че да няма никакъв смисъл.

Ще трият с гума надрасканото

/Поглед.инфо/ Постоянният представител на Руската федерация в ЕС Владимир Чижов скоро съобщи, че вероятността за прекъсване на доставките на газ е твърде възможна, ако Украйна не изплати своите задължения. Украйна дължи на Руската федерация 3,5 милиарда долара. Ако парите не постъпят до 31 май по сметките на руския газов доставчик, от 1 юни „Газпром” има пълното юридическо право да прекрати доставките на газ към Украйна.

Да бъдат мислени като почтени. Вече не.

/Поглед.инфо/ В стремежа си да ограничат риска от Русия и евентуалното ново руско имперско възраждане, в огромния си страх от отминалия и може би един бъдещ евразийски хегемон, какъвто би могла да бъде Русия, Съединените щати просто преминаха граничната линия на поносимостта с операцията в Украйна. И разбира се, ще си понесат последствията.

Всяка фалшива фасада се разтича

/Поглед.инфо/ В изследване на манталитета на 20-годишните, Ричард Уотсън, автор и лектор в London Business School, твърди, че попаднал на впечатляващ коментар. Това бил видеоклип, в който интелигентен младеж се оплаквал от времето, което отнемала поръчката на храна в Макдоналдс. „В смисъл, - казал той – идва ти редът и си поръчваш, и понякога трябва да чакаш, да чакаш, примерно цяла минута...а му викат бързо хранене!”

Обединен или разчленен ЕС им трябва? Те не знаят.

/Поглед.инфо/ Има ли Европа усещане за цел? Това е основният въпрос, когато започнем да разговаряме за европейските избори. Защото ЕС определено пропусна възможността да направи Европа категорично обединена, силна и самодостатъчна. Стигна се до там, че крайно десните и крайно левите партии днес изживяват шокиращ възход, и се очаква точно тези партии да бъдат големия пробив на предстоящите евроизбори. Британецът Фараж публично погребва еврото, разкарвайки го театрално насам-натам в ковчег, а французойката Льо Пен много обича да казва, че няма защо да се мисли за спасяването на ЕС, тъй като той ще рухне, както рухна и Съветския съюз. Национализмът и деглобализмът се засилват все повече и повече.
Още статии от автора:

Времето в момента

София

Значителна Облачност
Температура в момента: 19°C
Усеща се като: NA°C
Вятър: 0 км/ч от North

Варна

Ясно
Температура в момента: 16°C
Усеща се като: NA°C
Вятър: 4 км/ч от Variable
София | Варна | Пловдив | Бургас | Велико Търново | Каварна | Кърджали | Ловеч | в. Мусала | Плевен | Разград | Русе | Сливен | Видин | Враца | Сандански | Кюстендил | Витоша