Влез с твоя Facebook акаунт
Забравена парола | Регистрация

Колонката на Калина Андролова

Калина Андролова, политически анализатор в предаването "Деконструкция" на БНР, публицист, бивш главен редактор на L'Europeo и настоящ главен редактор на списание a-specto

Изтърбушеното образование

/Поглед.инфо/ Всеки европеец, отивайки в Турция, няма как да не се чувства особено и различно. Ако идваш от Швейцария, Великобритания или от Австрия, Истанбул ще ти се стори твърде шумен, твърде мръсен, твърде разнообразен и претрупан, не особено подреден, даже хаотичен, с много тежък автомобилен трафик по улиците и какво ли още не. Всеки европеец може да открие страшно много несъвършенства в Турция и да обясни защо Турция не може да бъде член на ЕС – права на гражданите, цензура, авторитарни нагласи на властта, корупция, съдебна система,проблеми съссвободата, със сигурносттаи пр. Но както и да злорадстваме ние българите относно Турция, има няколко безспорни факта в тази страна, които забиват нашата държава от ЕС в земята и ни отнемат всякакво право да раздаваме каквито и да било оценки за Турция.

Убийства и еластичното им извинение

/Поглед.инфо/ Македония стана поредната жертва на специалистите по организиране на държавни преврати и поставянето на марионетни правителства. След типични майдански трикове опозицията в Македония вече събира хора под лозунгите за оставка на правителството и както е заложено в правилата за „цветните революции” – американският посланик изразява подкрепа за „мирните демонстранти”(в случая Джес Бейли в Македония).

70 години от победата!

/Поглед.инфо/ Винаги се усмихва човек, когато чуе за трагикомичната сцена при подписването на капитулацията на Германия. В специално подготвената зала в Щабквартирата на Червената армия в Карлсхорст, Берлин, украсена с държавните флагове на страните победителки, се събират представителите на върховното командване на съюзниците, както и журналисти.

Тъпотата като чудовищен проблем

/Поглед.инфо/ Като се вглеждам по-внимателно в някои министри от правителството и то министри, които ръководят ключови министерства – като например на икономиката и на отбраната, изведнъж ме обхваща истински ужас за смисъла на нашата държава. Мисля, че много, ама наистина много сериозно трябва да се замислим на какви хора доверяваме нашите лични съдби, както и съдбата на България. Ако изобщо все още можем да мислим политически.

Емиграцията като геополитическо оръжие

/Поглед.инфо/ В исторически смисъл способността да се живее в общество се формира по много различни начини през вековете. Имаме различни видове общества, с различни културни норми. И днес, когато наблюдаваме как някои емигрантски общности в Европа остават маргинализирани, се чудим какви благини още да измислим като социални придобивки, за да може емигрантите да се социализират.

TTIP - икономическата версия на НАТО

/Поглед.инфо/ Британският премиер Дейвид Камерън обясни смисъла на Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорствона среща на Г8 като го представи за сладникаво удоволствие, от което БВП на ЕС ще има прираст за няколко години около 157 милиарда долара, а САЩ и останалия свят също ще имат огромни ползи, горе долу и те по около119милиардадоларапоотделно. В Европа обаче това споразумение набира все повече опоненти. Редица политици, общественици, икономисти, бизнес и граждански организации се опасяват, чеTTIPще лиши окончателно Европа от нейния и без това разхлабен суверинитет.

ГМО, отровно месо, рак и корпоративен разгул

  /Поглед.инфо/ Преговорите между САЩ и ЕС относно подписването на Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство (наричано за краткост TTIP) се водят при подозрителна секретност, която граничи с абсурд. Това говори, че договорът за въпросната свободна търговия между САЩ и Европа съдържа много скандални точки, които ще предизвикат категоричното недоволство на европейските граждани. Има доста разлики между САЩ и Европа, особено в ограниченията на алчността на корпорациите, които TTIP ще стопи. В Америка най-важна е печалбата на корпорациите, а чак на второ място – здравето на хората, в Европа корпорациите не могат да правят каквото поискат.

Националните приоритети и други катастрофи

/Поглед.инфо/ Винаги съм смятала, че функциите на българската президентска институция са много орязани и че трябва президентът да има по-сериозни възможности за въздействие върху обществото и политическото равновесие. Странното и неравновесно поведение на настоящия президент Плевнелиев обаче ми подсказва, че подобно разширяване на правомощията би могло да бъде и фатално.

Бойко Борисов да го спре!

/Поглед.инфо/ Известна е особената неприязън на Джордж Сорос към бившия президент на САЩ Джордж Буш-младши. Сорос се разминава с Буш не по отношение на целите, които и за двамата са общи и съвсем ясни: разширение на Pax Americana и постигане на свят, удобен и сигурен за глобалния капитализъм. Сорос просто не приема методите, които Джордж Буш използваше, за да постигне тези цели.

Паразити, агентура и върховна наглост

/Поглед.инфо/ Много ми харесва тази симпатична мисъл, че ако човек не иска да се присмиват на религията му, винаги може да си избере не чак толкова смешна религия. Същото се отнася и за политическото достойнство. Ако един политик не иска да бъде палячо, който усмихва гражданите на републиката, най-добре е да проявява известно национално, както и лично достойнство.
Още статии от автора:

Времето в момента

София

Облачно
Температура в момента: 12°C
Усеща се като: NA°C
Вятър: 20 км/ч от West

Варна

Ясно
Температура в момента: 16.9°C
Усеща се като: NA°C
Вятър: 1.9 км/ч от С-З
София | Варна | Пловдив | Бургас | Велико Търново | Каварна | Кърджали | Ловеч | в. Мусала | Плевен | Разград | Русе | Сливен | Видин | Враца | Сандански | Кюстендил | Витоша