Колонката на Андрей Пантев

Професор д.и.н. Андрей Пантев - историк, дългогодишен преподавател в СУ "Кл. Охридски". Преподавал е балканска история в САЩ. Депутат в 39-то, 40-то и 41-то Народно събрание . Президент е на Българската асоциация за американистика.

Още от автора

» Идеи и реалности

» Минало забравимо

» Прекаленият диктат води до рухване на всяка велика сила

» Търсим формални причини за управленската импотентност

» Власт на безвластните

» Няма антируски съюз, към който България да не е била съпричастна

» Амплитудите на веселието

» Поклон пред Лихачов!

» Православието като враг

» За мен Генералът не е минало, а упование в бъдеще!

» Не може едно перекенде да каже на един боен изтребител: "Ти за НАТО ли си или не"

» Рано или късно, след като нямат пари за партии, пропаганда и вестници, угнетените се вдигат

» Не можем вечно да заспиваме и вечно да бъдем будени от някого

» Честването на будителите е исторически аналог на продължителното невежество

» Тъгата на нашето време е, че най-благородните дейности на човешкия живот са комерсиализирани

» Човечеството винаги е живяло в страх и очакване на война

» Парадоксите на германското обединение

» Добрият човек

» Истинската политика не преодолява проблемите, тя ги предотвратява!

» Зависимата независимост

Идеи и реалности

/Поглед.инфо/ Две пагубни мисловни мании преследват и тласкат човечеството към взаимно изтребление. Дано това да остане в миналото. Едната е, че идеите са по-важни от човешкия живот, а другата е, че този живот е по важен от всякакви идеи. Едната е принципната основа на всякакви тиранични насилия, втората е предпоставка за онова вегетиране, при което, ако се бе реализирало, щяхме още да сме в мезозойската ера. Ако перифразираме думите на една французойка от следреволюционните времена на XIX век, че в името на свободата са се вършели толкова престъпления, то това частично е валидно и за идеалите.

Минало забравимо

/Поглед.инфо/ Напоследък едни "демократи" пак се нахвърлят върху предишните години и върху хората, които не смятат, че те трябва да бъдат охулвани. Не е необходимо да се вадят досиетата и да се сочат агенти, достатъчно е само да се види кой какво е писал преди 1989 г. Колкото по-хвалебствени фразеологични панегирици са писали някогашните автори в предишното време, толкова по-усърдни са те в неговото съвременно отрицание.

Прекаленият диктат води до рухване на всяка велика сила

/Поглед.инфо/ Антируската позиция е покриване на тест за благонадеждност. Интервю на Десислава Пътева с историка проф. Андрей Пантев, носител на наградата „Голям Платонов Нобел на века” на Световната академия „Платон”.

Търсим формални причини за управленската импотентност

/Поглед.инфо/ Интервю на Валентина Петкова с професор Андрей Пантев.

Власт на безвластните

/Поглед.инфо/ След три дни е Коледа. Дали обаче се сещаме, че християнството се появява като израз на една безпомощност пред властта, която за разлика от нея не включва насилие. Има дори такава фраза: "Не мога да бъда войник, защото съм християнин". Християнството се оформя отначало като власт на безвластните. Защото представите за власт са влияние, пари и своеобразен допинг, който те държи по инерция, дори когато си загубил властта. И днес виждаме много хора, които са вече доволно състоятелни и доволно са осигурили чрез властта бъдещите си поколения, въпреки това са се впили във властта като средство за изява, за богатство, за оставане в историята или за промяна в полза на определени кръгове на обществото.

Няма антируски съюз, към който България да не е била съпричастна

/Поглед.инфо/ Очакваните и все още невидими последствия от съвременната политическа динамика от Америка до България свидетелстват за тайния страх и скриваната треска на тези хрантутници, които получават огромни средства от чужбина за своето битово състояние и медийна популярност. Не зная до каква степен кранчето на тази помощ ще бъде затворено, но явно ще бъде намалено с оглед на цялата философия на предстоящата американска политика в Европа.

Амплитудите на веселието

/Поглед.инфо/ "Да се веселим сега!" - тази фраза на празничния студентски химн предполага онова незабравимо преживяваме, което се вгражда така трайно в младежките спомени. Утре, 8 декември, ще бъде тъкмо така. Отдавна някъде бях чел, че студентите от Хайделберг някога, в израз на почтително благоразположение при този случай търкаляли ректора си в бирено буре. Но веселието е празнично изключение, а всекидневието е наука!

Поклон пред Лихачов!

/Поглед.инфо/ Тихо премина 110-та годишнина от рождението на акад. Дмитрий Лихачов - човека, който нарече България "Държава на духа". В нашето отчаяно търсене на репутация и престиж в чужбина ние забравяме, че все пак трябва да имаш голямо мъжество да потвърдиш, че изначалният импулс от това, което наричаме днес славянска цивилизация, е тръгнал от нашите земи.

Православието като враг

/Поглед.инфо/ В навечерието на деня, в който отбелязваме 1100 години от успението на св. Климент Охридски, в Европарламента се появи проект на резолюция с искане да се забрани пропагандата на православието, за да се противодействало така на руската пропаганда по света! Причината е, че православието не е само религиозна принадлежност. Православието е различие и самостоятелност.

За мен Генералът не е минало, а упование в бъдеще!

/Поглед.инфо/ Не сте ли забелязали, че четирите думи на нашето време - демокрация, промяна, реформа и Европа, се повтарят от 1989 г. с папагалско безсмислие, което убива истинското им съдържание. Но промяната този път е съпътствана с позитивна изненада. Тя е предизвикателство към анализатори, пророци и назидателни наставници. У нас историята е позната. Лесно е да възпроизведеш анализ от БиБиСи или СиЕнЕн, нали? Прочутите ни тежки американисти, не написали един ред по американска история или литература, се оказаха коварно подведени от тези в чужбина, които тук имитираха и повтаряха в предизборните си предсказания. В крайна сметка папагалите обикновено са смешни, хората се забавляват с тях.
Още статии от автора: